Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, προσθέτοντας εγκαταστάσεις 34,54 γιγαβάτ μόνο το 2016, και φτάνοντας τα 77.42 γιγαβάτ, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας της χώρας.
Οι επαρχίες στις οποίες η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε περισσότερο περιλαμβάνουν τη Σαντόνγκ, τη Χενάν και την Τσιντζιάνγκ. Παρά τη σημαντική πρόοδο, η Κίνα δεν σκοπεύει να επιβραδύνει την πολιτική της. Σύμφωνα με την στρατηγική ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας, μεταξύ 2016 και 2020, ο στόχος είναι να προστεθούν πάνω από 110 γιγαβάτ παραγωγικής ικανότητας.
Από την ηλιακή ενέργεια στην Κίνα παράχθηκαν 66,2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το 2016, αναλογώντας σε μερίδιο 1% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Επί του παρόντος, το 11% της ενέργειας που παράγεται στη χώρα προέρχεται από πηγές μη ορυκτών καυσίμων, αλλά η Κίνα ελπίζει να ανεβάσει αυτό το ποσοστό έως και το 20% ως το 2030.
Για να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, η Κίνα θα επενδύσει πάνω από 330 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής, αιολικής, πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν να βελτιωθεί το σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της χώρας και παράλληλα θα δώσει ώθηση στην οικονομία, δημιουργώντας περισσότερες από 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές χώρες ξεπερνούν την Κίνα όσον αφορά την παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιαπωνία. Ωστόσο, όσον αφορά την συνολική ικανότητα παραγωγής σε απόλυτα νούμερα, η Κίνα έχει την πρωτιά.