Με μία παραβολή, και με τη δύναμη της αλληγορίας, επέλεξε να τοποθετηθεί απέναντι στα πολιτικά τεκταινόμενα των ημερών ο βουλευτής Β΄Αθηνών του ΠΑΣΟΚ.
Με μία παραβολή, και με τη δύναμη της αλληγορίας, επέλεξε να τοποθετηθεί απέναντι στα πολιτικά τεκταινόμενα των ημερών ο βουλευτής Β΄Αθηνών ΠΑΣΟΚ κ. Λάμπρος Μίχος, κατά την ομιλία του επί του σχεδίου νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
Ο κ. Μίχος αξιοποίησε ως καμβά της ομιλίας του το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Οδυσσέα, γύρισε σπίτι», παραλληλίζοντας το νησί της Κίρκης, της χρεοκοπίας και της φαυλότητας, με τη σημερινή Ελλάδα.
«Είχαν μεγάλη ανυπομονησία, περίμεναν να έλθει αυτός που θα τους σώσει, ως τη στιγμή που παρουσιάζεται – έπειτα από παλινωδίες – ο αληθινός Οδυσσέας, ένα γεροντάκι καραβοτσακισμένο, ταλαιπωρημένο, ναυαγισμένο, αδύνατο και μικρόσωμο. Όταν τους είπε ποιός ήταν, κανένας δεν τον πίστεψε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχος.
Αφού λοιπόν αυτός δεν ταίριαζε στα πρότυπα που είχαν καλλιεργήσει, πήραν έναν βοηθό, πράγματι ψηλό, ωραίο, ευσταλή, αλλά χαζό, να παραστήσει τον Οδυσσέα. Η αλήθεια όμως αποκαλύφθηκε, δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά.
Κι΄ όταν κατάλαβαν ότι ο πραγματικός Οδυσσέας είχε τη δύναμη να λύσει τα προβλήματα, συνεδρίασε η βουλή και αποφάσισε να τον διώξει. Γιατί όλοι είχαν βολευτεί – ιδίως, τα συμφέροντα – με την κατάσταση που επικρατούσε. Αυτός έπρεπε κατεπειγόντως να φύγει…».
Αναφερόμενος εν συνεχεία στο «δια ταύτα» του σχεδίου νόμου, ο κ. Μίχος στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο μίας νέας κοινωνικής ανισότητας, με τη γενίκευση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης : τον κίνδυνο ενός ψηφιακού χάσματος, της άνισης πρόσβασης στις τεχνολογίες των πληροφοριών.
«Οι τεχνολογίες δεν είναι ουδέτερες. Δεν θα ήθελα να δω στην εποχή του μέλλοντος τον διαχωρισμό του παρελθόντος σε πατρικίους και πληβείους. Η Πολιτεία οφείλει, λοιπόν, να κινηθεί πολυδιάστατα, για να διασφαλίσει ότι οι χαμηλά εισοδηματικά τάξεις δεν θα χάσουν το τρένο», υπογράμμισε ο βουλευτής.
Δεν δίστασε μάλιστα να εκφράσει, για τρίτη φορά, τη διαφωνία του στο ζήτημα επέκτασης του ωραρίου ως προς τους βρεφονηπιαγωγούς και νηπιαγωγούς των βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας.
«Στηρίζω στο σύνολο της αυτή την προσπάθεια εξορθολογισμού που επιχειρείται», σχολίασε ο κ. Μίχος. «Αλλά σας λέω, δεν μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να κρατούν παιδιά 40 ώρες, δεν μπορεί το εκπαιδευτικό έργο να είναι 40 ώρες».