Συμβόλαια θανάτου, με στόχο αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών, αλλά και φυλακισμένο αντίπαλο κακοποιό, εκτελούσαν τρεις πολυπληθείς συμμορίες που δρούσαν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, τις οποίες εξάρθρωσε η αστυνομία της Λάρισας.
Τρεις εγκληματικές οργανώσεις που ενέχονταν σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων διακίνησης ναρκωτικών, μαστροπείας, πλαστογραφίας και ξεπλύματος χρήματος εξάρθρωσε η Αστυνομία.
Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης στη Θεσσαλία έχουν, μέχρι στιγμής, συλληφθεί 48 άτομα, ενώ σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος 220 ατόμων, από τα οποία τα 18 ήταν αρχηγικά μέλη.
Η δράση τους περιελάμβανε, ακόμη, ένα συμβόλαιο θανάτου κατά έγκλειστου στις φυλακές και μία παγίδα θανάτου σε αστυνομικό.
Η εξάρθρωση των συμμοριών, οι οποίες συνεργάζονταν μεταξύ τους, έγινε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.
Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη των εμπλεκομένων ύστερα από πολύμηνη έρευνα, στην οποία χρησιμοποιήθηκε και ο «κοριός» της ΕΥΠ για την παρακολούθηση και καταγραφή της επικοινωνίας των δραστών.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας σε όλη τη Θεσσαλία, καθώς και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν παραπάνω από εκατό αστυνομικοί και οκτώ εισαγγελείς, έγιναν έρευνες σε σπίτια, αποθήκες και άλλους χώρους και συνελήφθησαν 48 άτομα, εκ των οποίων δύο αλλοδαπές γυναίκες.
Κατά την αστυνομική έρευνα προέκυψε και η εμπλοκή τεσσάρων ατόμων, που βρίσκονται έγκλειστοι στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας και Πάτρας.
Οι τρεις εγκληματικές οργανώσεις ενέχονται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, διακεκριμένων περιπτώσεων κατοχής και εμπορίας πυροβόλων όπλων, μαστροπείας, πλαστογραφίας, πρόκλησης και προσφοράς για εκτέλεση κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η δράση των τριών εγκληματικών οργανώσεων περιελάμβανε ακόμη ένα συμβόλαιο θανάτου κατά έγκλειστου στις φυλακές αλλά και μία παγίδα θανάτου για αστυνομικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, υποστράτηγος Β. Χαλάτσης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, ταξίαρχος Συμ. Οφείδης και ο διοικητής του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, Χρ. Καλούσιος, έδωσαν λεπτομέρειες για τις συλλήψεις που έγιναν, αλλά και για τις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων και την ανθρωπογεωγραφία τους.
Την ίδια ώρα, οι συλληφθέντες παρουσιάστηκαν στον ανακριτή, ο όποιος λόγω του αριθμού των κρατουμένων μετέβη για τον σκοπό αυτό στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας. Όλοι ζήτησαν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Οι περισσότεροι από τους 48 προέρχονται από τη Λάρισα.
Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα για τα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όσον αφορά στο θέμα του «συμβολαίου θανάτου», ο κ. Χαλάτσης διευκρίνισε ότι ο επικεφαλής της πολυπληθέστερης ομάδας εκ των τριών (αριθμεί 105 άτομα) είχε έρθει σε συνεννόηση με έγκλειστο φυλακών, προκειμένου να δολοφονήσει συγκρατούμενο, ο οποίος ευθυνόταν για το θάνατο συγγενικού του προσώπου.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «συγκλονιστικό» τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί η δολοφονία, η οποία θα γινόταν κατά τη διάρκεια μεταγωγής του κρατουμένου-υποψηφίου θύματος, από τις φυλακές στο Δικαστήριο, εντός του ειδικού οχήματος μεταφοράς, με τον κρατούμενο που είχε αναλάβει την εκτέλεση του συμβολαίου να «χτυπάει» το υποψήφιο θύμα στα κάγκελα του οχήματος και εν συνεχεία να προφασιστεί ότι το «ατύχημα» συνέβη λόγω φρεναρίσματος του οχήματος.
Καθώς οι συνομιλίες ήταν εν γνώσει της Αστυνομίας ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και τελικά ο κρατούμενος-υποψήφιο θύμα δικάστηκε χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.
Μέλη της ίδια ομάδας επίσης είχαν στοχοποιήσει και αστυνομικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, «από του έμπειρους και πολύ καλούς αστυνομικούς» όπως σχολίασε ο κ. Χαλάτσης, με σκοπό να του στήσουν ένοπλη ενέδρα.
Από σύμπτωση, και πριν ξεκινήσει η συγκεκριμένη έρευνα, είχαν εντοπιστεί έξω από το σπίτι του συγκεκριμένου αστυνομικού ύποπτες κινήσεις και, όπως αναφέρθηκε, από ένα τυχαίο γεγονός, τότε απετράπη η όποια ενέργεια. Ενώ εν συνεχεία και όταν πλέον είχε ξεκινήσει η έρευνα, διαπιστώθηκε ότι προετοιμαζόταν ενέδρα.
Μέχρι στιγμής, στις έρευνες που ενεργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:
– Όλων των ειδών ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη, δενδρύλλια κάνναβης, ναρκωτικά δισκία)
– Όπλα (δύο (2) πιστόλια με σιγαστήρες, ένα όπλο αερίου, ένας σιγαστήρας για όπλο αερίου, μια (1) καραμπίνα, μαχαίρια και μία (1) σιδερογροθιά)
– Σαράντα τρία (43) αυτοκίνητα και μία (1) δίκυκλη μοτοσικλέτα, που χρησιμοποιούνταν ως μέσα για τη διακίνηση ναρκωτικών ή αποτελούσαν οχήματα που προέρχονταν από την πώληση ναρκωτικών ουσιών.
– Ογδόντα οκτώ (88) κινητά τηλέφωνα και έντεκα (11) κάρτες κινητής τηλεφωνίας (sim)
– Το χρηματικό ποσό των 32.530 ευρώ, σε όλων των ειδών τα χαρτονομίσματα και συναλλαγματικές
– Δύο (2) πλαστές σφραγίδες, πλαστά πιστοποιητικά.
Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, προέκυψαν τα ακόλουθα:
– Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και «λοιποί χώροι» που διατηρούσαν.
– Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, (αρχηγικά μέλη – εντολείς, εντολοδόχοι, κ.λπ.).
– Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi), οι διασυνδέσεις τους και οι μεταξύ τους σχέσεις.
– Καταγράφηκαν, με συσκευές καταγραφής ήχου, σε ακουστικό υλικό οι κινήσεις των μελών των εγκληματικών οργανώσεων και επιβεβαιώθηκαν οι συναντήσεις που πραγματοποιούσαν με τα αρχηγικά μέλη.
– Διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση τους πέραν των βασικών εγκληματικών ενεργειών (εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών) και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Τέλος, διερευνάται η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές.
Για κάθε εγκληματική οργάνωση, αφού διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της, οι τρόποι και οι μέθοδοι δράσης της, σχηματίζεται σε βάρος των μελών της δικογραφία για τις παρακάτω πράξεις που προέκυψαν:
Συγκεκριμένα:
Α. ΟΜΑΔΑ
Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από εκατόν πέντε (105) μέλη, εκ των οποίων 96 ημεδαποί (83 άνδρες και 13 γυναίκες) και 9 αλλοδαποί (7 άνδρες και 2 γυναίκες).
Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν οκτώ (8) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων οι δύο (2) γυναίκες. Τέσσερα (4) από τα οκτώ αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης, ενώ τα υπόλοιπα είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.
Όλοι μαζί συμμετείχαν και, κατά περίπτωση, διέπραξαν τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:
– Εμπορία και διακίνηση όλων των ειδών ναρκωτικών ( ηρωίνη, κοκαΐνη, κλπ).
– Κατοχή και εμπορία πυροβόλων όπλων.
Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης για προσωπικούς λόγους αναζητούσε τρόπους σε συνεργασία με έγκλειστο της φυλακής για τη διάπραξη δολοφονίας (με συμβόλαιο), ικανοποιώντας ένα αίσθημα εκδίκησης σε βάρους του δράστη δολοφονίας οικείου προσώπου του.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας για τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ερευνάται:
– Η κατάρτιση πλαστών πιστοποιητικών (ιατρικών βεβαιώσεων) με την ιδιότητα του χρήστη ναρκωτικών, ώστε να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις δικαστικές αρχές – σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης, προκειμένου να πετύχουν τη μη προφυλάκισή τους με την χρήση αυτών των πιστοποιητικών.
– Η συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε εμπορία γυναικών με σκοπό την πορνεία.
– Η συμμετοχή μελών της οργάνωσης και τρίτων προσώπων σε σχεδιαζόμενη ένοπλη ενέδρα κατά αστυνομικού του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.
Β. ΟΜΑΔΑ
Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από ογδόντα οκτώ (88) βασικά μέλη, εκ των οποίων ογδόντα τρεις (83) ημεδαποί (72 άνδρες και 11 γυναίκες) και 5 αλλοδαποί (3 άνδρες και 2 γυναίκες).
Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν πέντε (5) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων η μία (1) γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.
Όλοι μαζί συμμετείχαν και επιδίδονταν σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη και κοκαΐνη).
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, ερευνάται η συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε εμπορία γυναικών, με σκοπό την πορνεία.
Γ. ΟΜΑΔΑ
Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από είκοσι τέσσερα (24) βασικά μέλη, εκ των οποίων είκοσι τρεις (23) ημεδαποί άνδρες και ένας (1) αλλοδαπός άνδρας.
Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν τέσσερα (4) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων η μία (1) γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.
Όλοι μαζί συμμετείχαν και επιδίδονταν σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη).
Οι σαράντα οκτώ (48) συλληφθέντες, που αποτελούσαν μέλη των τριών (3) εγκληματικών οργανώσεων, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.
Η αστυνομική έρευνα, που συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και άλλων εγκληματικών πράξεων, ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.