Μήνυµα στην κυβέρνηση να µην υπολογίζει το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει στις αναπόφευκτες µεταρρυθµίσεις που θα έπρεπε να είχαν εφαρµοστεί εδώ και χρόνια έστειλε χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ.
Μήνυµα στην κυβέρνηση να µην υπολογίζει το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει στις «αναπόφευκτες µεταρρυθµίσεις που θα έπρεπε να είχαν εφαρµοστεί εδώ και χρόνια» έστειλε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ, ο οποίος ανέφερε ότι για τα σκληρά µέτρα λιτότητας δεν πρέπει να κατηγορείται η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, η κυβέρνηση έλαβε πίστωση χρόνου µε την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου και τη µείωση του επιτοκίου.
Αυτό που χρειάζεται τώρα, είπε, είναι να πατήσει γκάζι στις µεταρρυθµίσεις. Το µήνυµα αυτό για «µεταρρυθµίσεις εδώ και τώρα» διατύπωσε τόσο στη συνάντησή του µε τον Πρωθυπουργό όσο και κατάτην οµιλία του στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
«Μερικοί ηγέτες ψήφισαν αµέσως επώδυνα µέτρα, γνωρίζοντας ότι αυτό θα ήταν ο πολιτικός τους θάνατος. ∆εν είναι όµως ώρα να σκέφτεται κανείς αν θα κερδίσει τις εκλογές. Ο,τι κάνει, το κάνει για να διασώσει το µέλλον των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Καρατζά.
Ο κ. Ρόµπαϊ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι µεταρρυθµίσεις. «Η έµφαση πρέπει να δοθεί στη συνέχιση του προγράµµατος, αλλά τα επόµενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα. Η µετάβαση είναι δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, άλλες χώρες το έχουν κάνει πριν και θα τοκάνουν και ύστερα από σας. Είναι εφικτό».
Υπογράµµισε πάντως ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανοµή των βαρών και να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η αναποτελεσµατικότητα του φορολογικού µηχανισµού.
«Μην κατηγορείτε την Ευρώπη. Ο ηράκλειος άθλος είναι δικός σας. Μόνοι σας πρέπει να τα καταφέρετε», τόνισε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτηµα αναδιάρθρωσης του χρέους ή χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Αυτό το θέµα δεν είναι στην ατζέντα και θα προκαλούσε περισσότερα προβλήµατα από όσα θα έλυνε».
Πάντως, την ίδια εκτίµηση έκανε χθες και η υπουργός Οικονοµικών της Γαλλίας: «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, εποµένως δεν χρειάζεται να περικόψει τον όγκο του χρέους της».
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο κ. Ρόµπαϊ υπεραµύνθηκε της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση, λέγοντας ότι σηµασία δεν έχει αν η Ε.Ε. άργησε να λάβει µια απόφαση, αλλά ότι την έλαβε.
Μάλιστα, εµµέσως πλην σαφώς, αναφέρθηκε στη Γερµανία, λέγοντας ότι η δυσκολία των ευρωπαϊκών ηγεσιών να πείσουν την κοινή γνώµη για τα µέτρα δεν είναι πρόβληµα µόνο των χωρών µε υπερβολικό χρέος αλλά και των πειθαρχηµένων δηµοσιονοµικά χωρών, οι οποίες καλούνται να πείσουν τα κοινοβούλιά τους ότι πρέπει να δώσουν δάνεια στους «απείθαρχους».
Γι’ αυτό και, όπως είπε, «χρειάζεται να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάµεσα στην αλληλεγγύη και στην ατοµική ευθύνη των κρατών».
Πριν από την εκδήλωση στο ΕΛΙΑΜΕΠ ο κ. Ρόµπαϊ συναντήθηκε µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος υπογράµµισε πως το µεγάλο πρόβληµα στην Ελλάδα είναι κοινωνικής συνοχής, αφού «τα αδύναµα στρώµατα υποφέρουν».
Ο πρόεδρος του Συµβουλίου της Ε.Ε. απέκλεισε το ενδεχόµενο αναδιάρθρωσης χρέους.
«Περισσότερη αλληλεγγύη» ζήτησε ο Σαµαράς
Στην ανάγκη αλλαγών στο µείγµα του Μνηµονίου επέµεινε ο Αντώνης Σαµαράς κατά τη χθεσινή συνάντησή του µε τον κ. Ρόµπαϊ, ο οποίος συνέστησε στον ελληνικό λαό να επιδείξει εµπιστοσύνη στη συµφωνία µε την τρόικα.
«Υπάρχει διέξοδος και λύση, αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.∆., ενώ πρόσθεσε ότι και η Ευρώπη χρειάζεται από την πλευρά της «να δείξει ρεαλισµό και περισσότερη αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Ελλάδα».
Πρεµιέρα της τρόικας στη Λισαβώνα
Εκπρόσωποι του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας µετέβησαν χθες στην Πορτογαλία για να αρχίσουν τις διαπραγµατεύσεις που αφορούν τη χορήγηση δανείου 80 δισεκατοµµυρίων ευρώ στη χώρα, στα πλαίσια βοήθειας από την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ.
Στόχος της Κοµισιόν είναι να έχει επιτευχθεί συµφωνία για το συνολικό πακέτο έως τις 16 Μαΐου, τρεις εβδοµάδες πριν από τις γενικές εκλογές που θα πραγµατοποιηθούν στις 5 ιουνίου.
Για να χορηγηθεί το δάνειο στην Πορτογαλία, η τρόικα αναµένεται ότι θα ζητήσει µέτρα λιτότητας, τα οποία θα είναι σκληρότερα από αυτά που απέρριψε το κοινοβούλιο της χώρας οδηγώντας την Πορτογαλία σε εκλογές.
«Η λιτότητα δεν αρκεί»
Η λιτότητα που επιβάλλουν οι Eυρωπαίοι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία από µόνη της δεν είναι αρκετή για να λύσει τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι χώρες αυτές, σύµφωνα µε τη «Wall Street Journal».
Χωρίς ανάπτυξη, τα προβλήµατα χρέους θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, όταν θα έρθει το 2013, οι τρείς χώρες µπορεί να εξακολουθούν να µην µπορούν να χρηµατοδοτήσουν τις ανάγκες τους από τις αγορές, σύµφωνα πάντα µε την αµερικανική εφηµερίδα.