Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει προέκταση των χεριών μας και η ενασχόληση μαζί τους καλύπτει ολοένα και περισσότερο χρόνο της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου.
Πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες για τη σχέση του ανθρώπου με το κινητό του τηλέφωνο και πως αυτή επηρεάζει την ζωή του, τη σωματική, πνευματική αλλά και ψυχική του υγεία.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση της πολύωρης χρήσης κινητών τηλεφώνων με παχυσαρκία, πόνους στον αυχένα, κακή απόδοση στην επαγγελματική ή άλλη δραστηριότητα ασκεί ο χρήστης τους και ανάπτυξη συμπεριφορών εξάρτησης με την συσκευή.
Η τελευταία τέτοια έρευνα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ruhr Bochum στη Γερμανία. Οι ερευνητές δημιούργησαν τρεις ομάδες εθελοντών. Τα μέλη της μίας ομάδας έβαλαν στο συρτάρι το κινητό τους τηλέφωνο για μια εβδομάδα, τα μέλη της δεύτερης το χρησιμοποιούσαν για μάξιμουμ μια ώρα την μέρα ενώ τα μέλη της τρίτης ομάδας συνέχισαν να χρησιμοποιούν κανονικά το κινητό τους τηλέφωνο όπως και όσο το κάνουν κάθε μέρα.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Psychology: Applied» οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μείωση του χρόνου ενασχόλησης του κινητού τηλεφώνου σε συνολικά μια ώρα ημερησίως μειώνει σημαντικά το άγχος των χρηστών τους, βελτιώνει σημαντικά την ψυχική τους διάθεση, τους κάνει πιο χαρούμενους, με περισσότερη θέληση για να ζήσουν καλύτερα, να αρχίζουν να ασκούνται σωματικά κ.α.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο εκείνοι που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο όσο και εκείνοι που το χρησιμοποιούσαν μια ώρα ημερησίως είχαν ιδιαίτερα ευεργετικές συνέπειες στη ζωή τους αλλά διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη αυτά διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνους που σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Τζούλια Μπραιλόφσκαγια.