Συγκεκριμένη πρόοδο μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης προς τα τέλη Ιανουαρίου, ζητά από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Συγκεκριμένη πρόοδο μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης προς τα τέλη Ιανουαρίου, ζητά από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι- μουν, με την έκθεσή του για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στο Κυπριακό, που έδωσε στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αργά χθες το βράδυ.
“Αυτή τη φορά, οι ηγέτες θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι με ένα πρακτικό σχέδιο για το ξεπέρασμα των σημαντικών σημείων διαφωνίας που απομένουν” τονίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσθέτοντας: “Τους ζητώ να αφιερώσουν σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου”.
Ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού επικρίνει ηγεσίες, κόμματα και ΜΜΕ στις δυο κοινότητες για το αρνητικό κλίμα που υπάρχει, σημειώνοντας ότι “η ανησυχία μου είναι πως το πολιτικό περιβάλλον στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, πιθανότατα δεν θα είναι υποβοηθητικό για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών στο νότο (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) το Μάιο και των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο.
Σε κάθε κοινωνία, έντονες πολιτικές στιγμές, όπως είναι οι εκλογές, αποτελούν σπάνια κατάλληλη περίοδο για συμβιβασμούς και ευελιξία. Αν ουσιαστική συμφωνία για όλα τα κεφάλαια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν του εκλογικού κύκλου, οι συνομιλίες μπορούν να μπουν σε εκκρεμότητα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να πληγούν θανάσιμα”.
Ο Γ.Γ. ζητά τη λήψη μέτρων από τους ηγέτες για βελτίωση της ατμόσφαιρας στην κοινή γνώμη, καλώντας τους στις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να εστιάζουν τα μηνύματά τους στις συγκλίσεις και στην προσπάθεια για λύση.
Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι αν και υπάρχει εμπιστευτικότητα στις συνομιλίες, εντούτοις οι δυο ηγεσίες θα πρέπει να προχωρήσουν μπροστά, ώστε ξεχωριστά, αλλά και μαζί, να δημιουργήσουν ένα εποικοδομητικό περιβάλλον προς την κατεύθυνση της λύσης, ενώ καλεί και τα κόμματα να έχουν συνέπεια και να υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.