Ανησυχία προκαλεί έρευνα της υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή «Κοπέρνικος», σύμφωνα με την οποία ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος της ιστορίας.
Ο μήνας που πέρασε ξεπέρασε τον μέσο όρο από το 1981 έως το 2010 κατά 0,57 βαθμούς Κελσίου, ιδίως στα νότια και στα νοτιοανατολικά της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Στον αντίποδα κινήθηκαν η Σουηδία και η Νορβηγία, ενώ θερμοκρασίες κοντά στον μέσο όρο καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Μογγολία και τη βόρεια Κίνα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοτιοδυτικές περιοχές της Ασίας, οι δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και τμήματα της Ανταρκτικής βίωσαν ψυχρότερες ημέρες σε σχέση με τον μέσο όρο.
Στο ίδιο μοτίβο με τον Σεπτέμβριο κινήθηκαν ο φετινός Ιούνιος και Ιούλιος, ενώ ο Αύγουστος του 2019 ήταν ο δεύτερος θερμότερος της ιστορίας.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας «Κοπέρνικος», Ζαν-Νοέλ Τεπό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο:
«Η πρόσφατη σειρά ρεκόρ θερμοκρασιών αποτελεί ανησυχητική υπενθύμιση της μακροπρόθεσμης τάσης του θερμοκηπίου που μπορεί να παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τις συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τον αντίκτυπο που θα έχει στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, τα ρεκόρ θα συνεχίσουν να σπάνε στο μέλλον».