PeristeriNews.gr
Υγεία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου εξετάζει παρενέργειες αντικαρκινικών σκευασμάτων



Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ξεκινήσει επανεξέταση των σκευασμάτων που περιέχουν φθοριοουρακίλη (επίσης γνωστή ως 5- φθοριοουρακίλη ή 5-FU) και τα σχετικά φάρμακα καπεσιταβίνη, τεγκαφούρη και φλουκυτοσίνη, τα οποία μετατρέπονται σε φθοριοουρακίλη στο σώμα.

Η επανεξέταση θα διερευνήσει τις υπάρχουσες μεθόδους ελέγχου και την αξία τους στην αναγνώριση ασθενών με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. Η φθοριοουρακίλη (χορηγούμενη με ένεση), η καπεσιταβίνη και η τεγκαφούρη είναι φάρμακα για τον καρκίνο, ενώ η τοπικώς χορηγούμενη (εφαρμοζόμενη στο δέρμα) φθοριοουρακίλη χρησιμοποιείται για διάφορες παθήσεις του δέρματος. H δε φλουκυτοσίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε σοβαρές μυκητισιακές λοιμώξεις. Είναι γνωστό ότι μερικοί ασθενείς εμφανίζουν έλλειψη ενός λειτουργικού ενζύμου το οποίο ονομάζεται αφυδρογονάση της διυδροπυριμιδίνης (ΑΔΠ) η οποία είναι απαραίτητη για τον καταβολισμό της φθοριοουρακίλης.

Τα άτομα που συνταγογραφούν ενδέχεται να μη γνωρίζουν ότι οι ασθενείς τους εμφανίζουν έλλειψη του λειτουργικού ενζύμου ΑΔΠ, και εάν σε αυτούς τους ασθενείς χορηγηθούν φθοριοουρακίλη ή σχετικές ουσίες, τα σώματά τους δεν μπορούν να καταβολίσουν τη φθοριοουρακίλη, με κατάληξη τη συσσώρευσή της στο σώμα. Η συσσώρευση υψηλών επιπέδων φθοριοουρακίλης που παρατηρείται με μερικά από αυτά τα σκευάσματα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες όπως η ουδετεροπενία (χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκοκυττάρων που απαιτείται για να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις), η νευροτοξικότητα (βλάβη στο νευρικό σύστημα του σώματος), η σοβαρή διάρροια και η στοματίτιδα (φλεγμονή της επένδυσης του στόματος).

Σε ασθενείς με πλήρη έλλειψη της ΑΔΠ θα πρέπει λοιπόν να μη χορηγείται η φθοριοουρακίλη, ή σκευάσματα που μπορούν να τη σχηματίσουν στο σώμα.

Μέχρι 8% του πληθυσμού έχει χαμηλά επίπεδα του λειτουργικού ενζύμου ΑΔΠ και μέχρι 0,5% του πληθυσμού εμφανίζει πλήρη έλλειψη του ενζύμου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αξιολογήσει τώρα τα διαθέσιμα δεδομένα σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους ελέγχου για την ανίχνευση της έλλειψης ΑΔΠ και θα συστήσει, εάν χρειάζονται, οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Ρωσία: Παρασκεύασε mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου και θα το χορηγήσει δωρεάν

Peristeri News

Το κρασί βοηθά το σώμα, πόσο να πίνουμε την ημέρα

Peristeri News

Το Μαγικό Λεωφορείο του Διαβήτη στον Δήμο Περιστερίου

Peristeri News

Leave a Comment