Ντόμινο εξελίξεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αναμένεται κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς τα σενάρια για συγχωνεύσεις έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.
Ντόμινο εξελίξεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αναμένεται κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς τα σενάρια για συγχωνεύσεις έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν εμπλακεί σε έναν «καύσωνα» συνομιλιών και όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι.
«Δεν κανονίζουμε διακοπές, περιμένουμε βδομάδα βδομάδα τις εξελίξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στα επιτελεία των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται στο επίκεντρο των σεναρίων που αναμένεται να φέρουν σαρωτικές ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τα stress tests των τραπεζών αποτελούσε την ημερομηνία – ορόσημο για τις τραπεζικές εξελίξεις και, πλέον, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, το πεδίο είναι ανοικτό για ενδεχόμενους «γάμους».
Εξάλλου, εδώ και αρκετούς μήνες ασκείται πίεση από την τρόικα για συρρίκνωση στον τραπεζικό κλάδο, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ταχθεί υπέρ των εξελίξεων αυτών.
Καταλύτης μπορεί να αποδειχθεί η ιδωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Είτε με την είσοδο κάποιου ξένου παίκτη στον τραπεζικό κλάδο είτε με την απόκτηση του Τ.Τ. από εγχώρια τράπεζα, τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων.
Σενάρια με τρεις παίκτες. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, πάντως, στον τραπεζικό κλάδο αυτήν τη στιγμή τα σενάρια που επικρατούν περιλαμβάνουν τρεις παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τραπεζικό χάρτη, με οποιονδήποτε τρόπο και αν συγχωνευθούν. Η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank βρίσκονται στο επίκεντρο των φημών που κάνουν λόγο για μεταξύ τους «γάμους», με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς – εκτός της τριπλής συγχώνευσης.
Την τελευταία εβδομάδα, τόσο στην αγορά όσο και ανάμεσα στους τραπεζικούς κύκλους, επανήλθε το σενάριο προσέγγισης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Το σενάριο αυτό προέκυψε μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής – Alpha Bank και προβλέπει τη δημιουργία μιας υπερτράπεζας με τη συγχώνευση των δύο. Στο σενάριο αυτό η Eurobank παίρνει τη θέση της Alpha Bank και συγχωνεύεται με την Εθνική δημιουργώντας έναν περιφερειακό κολοσσό με παρουσία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Οι υποστηρικτές του σεναρίου αυτού διατείνονται ότι η Eurobank είναι πιο θετικά διακείμενη σε σύγκριση με την Alpha Bank, ενώ για την Εθνική – με δεδόμενο ότι τα μεγέθη της Eurobank και της Alpha Bank είναι παρόμοια – δεν διαταράσσεται ο αρχικός σχεδιασμός.
Το δεύτερο σενάριο είναι η προσέγγιση της Alpha Bank με τη Eurobank. Και σε αυτήν την περίπτωση δημιουργείται ένας «εθνικός πρωταθλητής» με παρουσία σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι υποστηρικτές του σεναρίου αυτού υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως οι δύο τράπεζες έχουν αντίστοιχο μέγεθος, διευκολύνει τη σχέση ανταλλαγής αλλά και τις διοικητικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα η απουσία συμμετοχής του Δημοσίου ανοίγει τον δρόμο στις διοικήσεις τους για μείωση καταστημάτων, προσωπικού και άλλες αποφάσεις.
Αναθέρμανση του φλερτ; Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν αναθέρμανση του φλερτ μεταξύ της Εθνικής και της Alpha Bank. Υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη προσέγγιση είχε φτάσει ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση και ότι οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη συμφωνήσει σε μια σειρά από βασικά στοιχεία. Ετσι, εκτιμούν ότι στη σκιά των νέων δεδομένων που επικρατούν στην οικονομία δεν αποκλείεται να καμφθούν οι αντιστάσεις και το φλερτ να μετουσιωθεί σε «γάμο» την τρίτη και… φαρμακερή φορά.
Πάντως το τοπίο παραμένει ρευστό και δεν αποκλείονται εκπλήξεις, ακόμη και με τη συμμετοχή άλλων τραπεζών. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι δεν θα μείνει αμέτοχη στις εξελίξεις – με δεδομένο ότι πέρυσι είχε κάνει πρόταση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕBank – ενώ ρόλο μπορεί να παίξει και ο όμιλος της Marfin.