Ντολμαδάκια κρητικά, μια υπέροχη συνταγή από την Κρήτη.
Υλικά
500 γρ. περίπου αμπελόφυλλα
1 κολοκύθι
1 μελιτζάνα
2 κρεμμύδια
1 κουταλιά πελτέ
1,5 κούπα ρύζι νυχάκι
Μαϊντανό
Άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι
Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
– Ζεματάμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό.
– Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό και το αφήνουμε.
– Σε ένα σουρωτήρι σε μια λεκάνη μέσα τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα.
– Προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ, το ρύζι στραγγισμένο και το λάδι.
– Ανακατεύουμε καλά το μείγμα γεμίζουμε τα φύλλα, τα τυλίγουμε, τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε μέσα ότι υγρά έχει βγάλει το μείγμα στην λεκάνη, λίγο νερό και λίγο λάδι ακόμα.
– Στο τέλος σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ό,τι φύλλα περίσσεψαν και ένα βαρύ πιάτο.
– Σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 ώρα περίπου και 10 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Tip
Συνοδεύονται προαιρετικά με γιαούρτι στραγγιστό και στο τέλος μπορείτε να βάλετε και λίγο παραπάνω λεμόνι.