Βόμβα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις έβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια.
Σε μία έκρηξη αδιαλλαξίας, ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε: “Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε Μακεδονικά”, για να υπογραμμίσει ότι “δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν μας ζητήσουν να αλλάξουμε εθνικότητα, γλώσσα και ταυτότητα”.
Και πρόσθεσε ότι “η μακεδονική γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών”.
“Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό”, είπε.
“Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες ούτε κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών”, πρόσθεσε.
Και επιφύλαξε μια αιχμηρή αναφορά προς τον έλληνα ομόλογο του: “Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση”.
Αναφερόμενος στις κόκκινες γραμμές που θέτει η Ελλάδα, είπε ότι “όσο μιλάμε για κόκκινες γραμμές τόσο δεν προχωράει η διαπραγμάτευση”.
“Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες”, συμπλήρωσε.
Τέλος, υποστήριξε ότι “αν φτάσουμε στο σημείο να αγγίξουμε την ταυτότητα, δεν θα υπάρχει λύση. Θα είναι κρίμα για δυο ευρωπαϊκά κράτη να μην είναι αρκετά μεγάλα ώστε να το αναγνωρίσουν. Η εθνικότητα και η γλώσσα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης γιατί είναι αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας. Το ερώτημα είναι μεγαλύτερο από εμένα, τους διαπραγματευτές τους πολιτικούς”.
Αισιοδοξία Νίμιτς
Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, έτσι ώστε να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί και τις δύο χώρες, εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς τόνισε πως υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι αυτές βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, οι οποίες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.
Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι μιλάμε για μερικές εβδομάδες, το πολύ κάποιους μήνες.
Η συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων που έχει στα Σκόπια με τον πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Από το πρωί έχει κατά σειρά συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ιβάνοβ, τον πρωθυπουργό Ζάεφ και με τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.