Κατηγορηματικός για ακόμα μια φορά ο Πρωθυπουργός στο Νταβός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας αλλά και της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ή αναδιάρθρωσης του χρέους της απέκλεισε από το Νταβός της Ελβετίας ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αναμένει επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Ασφαλώς το ερώτημα της αναδιάρθρωσης πλανάται. Μπορώ να πω ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε. Επίσης λέω ότι δεν θα κινηθούμε προς την αναδιάρθρωση», τόνισε και πρόσθεσε:«Ναι, θα υπάρξει επιμήκυνση (του χρόνου αποπληρωμής) του χρέους που έχουμε από το ΔΝΤ και την ΕΕ, και έχουν υπάρξει συζητήσεις για τους όρους των δανείων. Πιστεύω ότι αυτά δρομολογούνται», είπε, προσθέτοντας ότι οι πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει δανειακή στενωπό το 2014.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να πετύχει στους στόχους της και τόνισε ότι η συζήτηση για την επιμήκυνση αφορά στους πόρους με βάση τους οποίους θα γίνει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά θα αποβούν θετικά.
Είπε ακόμα πως το χρέος είναι το σύμπτωμα και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι η διαφάνεια στην Ελλάδα έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά. «Πέρυσι έλεγαν πως τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία ήταν το συντομότερο ανέκδοτο, αλλά τώρα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τονίζοντας ότι πρέπει να είναι πιο διαφανές και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.
Όσον αφορά το μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι αυτός πρέπει να είναι ισχυρός και ταυτόχρονα ευέλικτος, ενώ μιλώντας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις επεσήμανε ότι γενικά τα θέματα που συζητούνται είναι η διακυβέρνηση, η ισότητα και οι κοινές αξίες που είναι πολύ βασικά ζητήματα για την Ευρώπη.
Λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση ο κ. Παπανδρέου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ με τον οποίο συζήτησαν και την κατάσταση στην ευρωζώνη, την οικονομική κρίση, την ελληνική και τη βρετανική οικονομία αλλά και τις σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την ευρωζώνη.
Επίσης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβάμπ στον οποίο πρότεινε την διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Φόρουμ, το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί στην Ελλάδα.
Η ανταπόκριση του κ. Σβάμπ ήταν κατ΄ αρχήν θετική, αλλά θα γίνει διερεύνηση για το αν και πότε μπορεί να διοργανωθεί το Φόρουμ που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου.