Σαφές μήνυμα για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ επισήμανε πως οι θέσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξουν μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια καλύφθηκε πάρα πολύς δρόμος για την Ελλάδα και πλέον έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία και τους πολίτες.
«Συζητήσαμε για την τελευταία φάση του προγράμματος και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα “ξεκλειδώσει” τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Αίσθηση μου είναι ότι το κλίμα αυτό υπάρχει ήδη από τις συνομιλίες που έχω με επενδυτές. Πρέπει να είναι καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα» δήλωσε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια.
«Δεν υπάρχει πλέον η εποχή που οι χώρες (της Ευρωζώνης) είχαν πλήρη αυτονομία» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αυτονομία κάθε χώρας στη λήψη αποφάσεων.
Σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επεσήμανε, ότι παρότι δεν έχει σαφή εικόνα διότι αυτό αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ίδιος βλέπει τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε ότι στόχος είναι μια καθαρή έξοδος χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος. Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στους 10 μήνες που απομένουν, ωστόσο βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχουν λύσεις.
Ερωτηθείς για πιθανά δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως ο προϋπολογισμός εμφανίζεται ισοσκελισμένος, διότι κάποιες πηγές υπεραποδίδουν, καλύπτοντας αυτές που υστερούν και θα πειστούν οι θεσμοί ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Για τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, ανέφερε πως θα υπάρξουν και άλλες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται εκ των προτέρων.
Συνάντηση με Αλέξη Τσίπρα
Σύγκλιση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και στους δυο στόχους της ελληνικής πλευράς.
Αφενός στο έγκαιρο κλείσιμο της γ´ αξιολόγησης χωρίς καινούργιες απαιτήσεις και στη συνέχιση της συζήτησης για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Όπως άλλωστε δήλωσε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, οδεύουμε προς το τέλος του προγράμματος και το ζήτημα πλέον είναι η καθαρή έξοδος της Ελλάδας.
Και οι δυο άνδρες συμφώνησαν στη συνέχιση της συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και τους όρους που θα διαμορφωθούν για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο του 2018 όποτε τελειώνει το πρόγραμμα.
Ο Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: πήρε μια οικονομία σε αποσταθεροποίηση και κατάφερε να την μεταβάλει σε μια οικονομία που καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης.
Μάλιστα, έκανε λόγο για σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους υπουργούς Οικονομιών της ευρωζώνης αλλά και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν φαίνεται να συνδέεται με καμία μορφή πιστοληπτικής γραμμής.
Για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα υπάρχουν τρεις εποπτικοί μηχανισμοί: εκείνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυο γραμμές του ESM.
Ωστόσο, όσον αφορά στην Ελλάδα δεν φαίνεται ούτε και σε επίπεδο συζητήσεων να υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο ως προς την πιστοληπτική γραμμή.
Πηγή: ΑΜΠΕ