PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νότια Κορέα: Το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν



Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τάχθηκε σήμερα υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου της χώρας Γιουν Σοκ-γελ, μετά το φιάσκο της 3ης Δεκεμβρίου, όταν αποπειράθηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, μέτρο που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω έξι ώρες αργότερα.

Από τους 300 βουλευτές, οι 204 τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του Γιουν και οι 85 καταψήφισαν τη σχετική πρόταση. Τρεις βουλευτές απείχαν και οκτώ ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση εν αναμονή της ψηφοφορίας ξέσπασαν σε επευφημίες με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν εκεί.

Πλέον τίθεται σε αναστολή η άσκηση των καθηκόντων του Γιουν, έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι επικυρώνει ή όχι την καθαίρεσή του. Γι’ αυτό θα χρειαστούν 180 ημέρες. Στο ενδιάμεσο, ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου.

Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει την αποπομπή του, ο Γιουν θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που έχει αυτή την τύχη, μετά την Παρκ Γκιουν-χιέ το 2017.

Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν

Η απόφαση του Κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας να ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ μετά την αποτυχημένη απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου στις 3 Δεκεμβρίου, αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Η απόπειρα του προέδρου να κηρύξει στρατιωτικό νόμο προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις, και, παρότι ανακάλεσε την απόφαση μετά από έξι ώρες, το περιστατικό άνοιξε τον δρόμο για τη διαδικασία καθαίρεσης του.

Με την απόφαση αυτή, το Κοινοβούλιο διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις και αστοχίες στην ηγεσία του Γιουν, κάτι που υπογραμμίζεται από την έντονη αντίδραση της κοινωνίας, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνοσυνέλευση για να υποστηρίξουν την αποπομπή του.

Αυτή η ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για την αναστολή των καθηκόντων του προέδρου, μέχρι την τελική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει περιθώριο 180 ημερών για να αποφασίσει εάν θα επικυρώσει την καθαίρεση. Εάν η απόφαση είναι θετική, ο Γιουν θα γίνει ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που καθαιρείται, ακολουθώντας το παράδειγμα της Παρκ Γκιουν-Χιε το 2017.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-Σου θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου προσωρινά.

 

 

Η κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη Νότια Κορέα είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά το φιάσκο της 3ης Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ επιχείρησε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, κάτι που οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις και αίτημα για την καθαίρεσή του. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, απαιτώντας από το κοινοβούλιο να υποστηρίξει την αποπομπή του προέδρου, με βάση την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου, η οποία προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για την δημοκρατική σταθερότητα της χώρας.

Η πολιτική κατάσταση επηρεάστηκε και από τις εσωκομματικές εξελίξεις. Στις 7 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Γιουν είχε γλιτώσει την αποπομπή λόγω της αλλαγής στάσης του ηγέτη του κόμματός του, Χαν Ντονγκ-χουν. Παρόλο που αρχικά υποστήριξε την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος για την αποπομπή του προέδρου, ο Χαν ανακάλεσε τη θέση του, με αποτέλεσμα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να απείχαν από την ψηφοφορία, αποτρέποντας την πλειοψηφία για την απομάκρυνση του Γιουν.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, ο Χαν τάχθηκε πλέον υπέρ της αποπομπής του προέδρου, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη πίεση προς τον Γιουν, ο οποίος συνεχίζει να υπερασπίζεται τη στάση του και την απόφασή του για τον στρατιωτικό νόμο. Η πολιτική ένταση στην Νότια Κορέα συνεχώς κλιμακώνεται, με το μέλλον του προέδρου να κρέμεται από την απόφαση του Κοινοβουλίου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Υπεραμύνθηκε της κήρυξης στρατιωτικού νόμου ο έκπτωτος

Στο διάγγελμά του την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ επέμεινε στην υπεράσπιση της απόφασής του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση ως «αντικρατική» δύναμη που απειλεί τη «φιλελεύθερη δημοκρατία» της Νότιας Κορέας και υπογραμμίζοντας τη σύνδεση της με τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» από τον Βορρά. Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε αποφασισμένος να «δώσει μάχη μαζί με τον λαό», επιμένοντας ότι δεν προσπαθεί να αποφύγει τις νομικές ή πολιτικές ευθύνες που σχετίζονται με την απόφασή του για τον στρατιωτικό νόμο. Ενώ αναγκάστηκε να ανακαλέσει το μέτρο μετά από έξι ώρες πιέσεων από την Βουλή και μαζικές διαδηλώσεις, ο Γιουν συνέχισε να υπερασπίζεται τη στάση του, δείχνοντας την ένταση της πολιτικής του θέσης απέναντι στην αντιπολίτευση και τα αιτήματα για την αποπομπή του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Η Ελβετία αναβαθμίζει τα παλιά πυρηνικά καταφύγια

Peristeri News

Η Αυστρία προσφέρει στους Σύρους «μπόνους επιστροφής» 1.000 ευρώ

Peristeri News

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Φρανσουά Μπαϊρού

Peristeri News

Leave a Comment