PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ράντζα κατά την έναρξη της εφημερίας



Απογοητευτική ήταν σήμερα η κατάσταση στο νοσοκομείο «Αττικόν» κατά την έναρξη της εφημερίας του, καθώς όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η κεντρική είσοδος ήταν γεμάτη με ράντζα από την προηγούμενη εφημερία.

Τρεις ώρες μετά την εκκίνηση, η κεντρική είσοδος ήταν κατακλεισμένη με ασθενοφόρα και τα Επείγοντα γεμάτα ασθενείς.

Τα ασθενοφόρα σταθμεύουν στη κεντρική είσοδο γιατί ανακαινίζονται τα Επείγοντα, ενώ οι λιγοστοί εργαζόμενοι γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και άλλοι, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στην κίνηση του νοσοκομείου.

Τι είπε ο Γιαννάκος για τα ράντζα

«Μία από τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος είναι η ανάπτυξη ράντζων μετά κάθε εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας, κυρίως σε παθολογικά περιστατικά.

Φταίνε τα νοσοκομεία που αναπτύσσουν ράντζα; Ασφαλώς και όχι. Τα ράντζα τα δημιουργεί η αυξημένη προσέλευση ασθενών στα Επείγοντα κατά τις ημέρες εφημερίας.

Πάρα πολλά μεγάλα νοσοκομεία για να αποφύγουν την ανάπτυξη ράντζων νοσηλεύουν τα υπεράριθμα παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές.

Αναρωτιόμαστε ποιο από τα δύο είναι το χειρότερο κακό, καθότι οι νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε επεμβατικές κλινικές αυξάνει το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας ότι η καθημερινή εφημερία των νοσοκομείων δεν μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα, αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να το υποστηρίξει.

«Στα μεγάλα νοσοκομεία θα αυξηθεί η συνολική προσέλευση, άρα και τα ράντζα ή οι νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες. Θα αυξηθούν κατά πολύ οι διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπίζονται», σημειώνει.

Γιατί προκαλούνται τα ράντζα και οι φιλοξενίες

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τα ράντζα και οι φιλοξενίες προκαλούνται από την ανεπάρκεια νοσοκομειακών κρεβατιών, ειδικά σε παθολογικά περιστατικά.

Πολλά εκ των νοσοκομείων της περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα λόγω ελλείψεων βασικών ειδικοτήτων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα να διακομίζουν τα περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία.

«Οι ασθενείς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στα μεγάλα νοσοκομεία. Ωστόσο, στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους», επισημαίνει.

Τι χρειάζεται για να διορθωθεί η κατάσταση

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για να διορθωθεί η κατάσταση δεν χρειάζονται διοικητικά μέτρα όπως καθημερινές εφημερίες που θα διαλύσουν τα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά:

* Προσλήψεις προσωπικού με κίνητρα προσέλκυσης.

* Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

* Ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που τώρα δεν υφίσταται.

* Περισσότερα παθολογικά νοσοκομειακά κρεβάτια και ασφαλή λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων με προσλήψεις προσωπικού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κοινή σύσκεψη των Ενώσεων Γονέων της Δυτικής Αθήνας ενάντια στις συγχωνεύσεις

Peristeri News

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό το βράδυ

Peristeri News

Αιγάλεω: Μοτοσικλετιστής παρέσυρε και εγκατέλειψε 6χρονο αγοράκι

Peristeri News

Leave a Comment