PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νόμπελ Ειρήνης 2024: Σε ιαπωνική οργάνωση επιζώντων της ατομικής βόμβας



Στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo για τους επιζώντες από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι απονεμήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής το Νόμπελ Ειρήνης.

Όπως ανακοινώθηκε το Νόμπελ Ειρήνης δίνεται στη συγκεκριμένη οργάνωση για τις προσπάθειές της να πετύχουν την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και επειδή προσπαθούν να δείξουν με τις μαρτυρίες των μελών της ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ξανά.

 

 

Το περσινό βραβείο δόθηκε στη Ναργκίς Μοχαμάντι, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν που βρίσκεται στη φυλακή, σε μια κίνηση κατά των θεοκρατικών ηγετών της Τεχεράνης που ενίσχυσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Η τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα στο δημαρχείο του Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των φετινών φαβορί με βάση τα γραφεία στοιχημάτων ήταν ο Ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε σε αποικία κρατουμένων στην Αρκτική τον Φεβρουάριο. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν, διότι κανείς δεν βραβεύεται μετά θάνατον. Άλλο φαβορί ήταν ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επίσης ήταν απίθανο να κερδίσει διότι είναι ηγέτης ενός εμπόλεμου κράτους.

Οι προϋποθέσεις για να τιμηθεί κάποιος με το βραβείο

Το βραβείο θα πρέπει να απονέμεται στο πρόσωπο που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην «αδελφοποίηση μεταξύ εθνών, την κατάργηση ή μείωση υφιστάμενων στρατιωτικών δυνάμεων και την εγκαθίδρυση και προώθηση ειρηνευτικών συνελεύσεων», σύμφωνα με τη διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, που καθιέρωσε τα βραβεία.

Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να προτείνουν ονόματα: μέλη κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, εν ενεργεία αρχηγοί κρατών, πανεπιστημιακοί καθηγητές Ιστορίας, Κοινωνικών Επιστημών, Δικαίου και Φιλοσοφίας, και παλαιότεροι βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης.

Φέτος υπάρχουν 286 υποψήφιοι, αν και ο κατάλογος των ονομάτων τους παραμένει μυστικός για 50 χρόνια.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, που αποτελείται από πέντε άτομα που διορίζονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο, είναι αυτή που κρίνει ποιος θα βραβευθεί. Τα μέλη είναι συχνά πρόσωπα που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα. Φέτος, της επιτροπής αυτής προεδρεύει ο επικεφαλής της νορβηγικής πτέρυγας του PEN International, μιας οργάνωσης που υπερασπίζεται την ελευθερία έκφρασης.

Όλα αυτά τα πρόσωπα προτείνονται από νορβηγικά πολιτικά κόμματα και ο διορισμός τους αντανακλά την ισορροπία δυνάμεων στο κοινοβούλιο της Νορβηγίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Το Ισραήλ σκότωσε τον επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ

Peristeri News

Φονικό το πέρασμα του τυφώνα «Μίλτον» από την Φλόριντα (v)

Peristeri News

Ο Ερντογάν δώρισε drones καμικάζι στην Αλβανία

Peristeri News

Leave a Comment