Για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας μίλησε -μεταξύ άλλων- η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου.
Η πολιτεία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την πολιτική «κανείς στην τάξη χωρίς μάσκα» υπογράμμισε αρχικά η υπουργός.
«Η μάσκα είναι ό,τι πιο πολύτιμο σε καιρό πανδημίας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στα σχολεία. Δεν θα μπαίνει κανείς στην τάξη χωρίς μάσκα. Ούτε μαθητής, ούτε καθηγητής ούτε γονιός, οποιοσδήποτε. Xρήση μάσκας απ’ όλους και στα λεωφορεία, οδηγούς, συνοδούς, μαθητές» ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας.
Η κ. Κεραμέως αποσαφήνισε ότι εάν εμφανιστεί ένα κρούσμα κλείνει το τμήμα και γίνεται ιχνηλάτηση. Αν το κρούσμα είναι εκπαιδευτικός, και όχι μαθητής, γίνεται ιχνηλάτηση, και μπορεί να κλείσουν και περισσότερα τμήματα.
Εξάλλου, μια έξαρση κρουσμάτων σε συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να ακολουθήσει κλείσιμο σχολικής μονάδας, με τηλεκπαίδευση των μαθητών, καθότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.
«Δεν θα διστάσουμε αν χρειαστεί να επικαιροποιήσουμε τα μέτρα, θετικά ή αρνητικά, με φροντίδα στη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση» διαβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας.
Για την απόφαση ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου η υπουργός σχολίασε ότι «τα κρούσματα του Αυγούστου έδειξαν σε μεγάλο βαθμό ότι συνδέονται με ασυμπτωματικούς. Στόχος μας ήταν να κατασταλάξει και να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα μετά την επιστροφή των εκδρομέων, να μην μετακινούνται δύο και τρεις μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία». «Ένα 15% δεν είχε γυρίσει ακόμα στα αστικά κέντρα. Είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουν οι εκδρομείς για να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα» τόνισε η κ. Κεραμέως.
«Για 1η φόρα μετά από παρά πολλά χρόνια έχουμε προχωρήσει στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών… Και οι μάσκες και τα αντισηπτικά θα είναι στις θέσεις τους, ήταν ξεκάθαροι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ» επισήμανε ο υπουργός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Παράλληλα, γιατροί θα πάνε στα σχολεία για να εξηγήσουν για τον κορωνοϊό σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».
Η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε επίσης ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τμήμα στην επικράτεια είναι 17 πανελλαδικά, ενώ σε Αττική – Θεσσαλονίκη 20 μαθητές.
Για τα ολοήμερα σχολεία σχολίασε ότι είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, δίνει περισσότερες δυνατότητες στα παιδιά να στηριχτούν παιδαγωγικά, περιορίζει την επαφή των παιδιών με τους πιο ευάλωτους.
«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει το πράσινο φως για πόρους πάνω από 100 εκατ. ευρώ για περισσότερους εκπαιδευτικούς και για περισσότερα τμήματα για τα ολοήμερα. Προτρέπω τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους» δήλωσε.
Σύψας: Προσοχή στη χρήση της μάσκας
Στους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 του Σεπτέμβρη, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Η λάθος χρήση μάσκας, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο καθηγητής, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Open TV.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση της από τους μικρούς μαθητές, αφενός γιατί ειδικά οι μαθητές του Δημοτικού έχει βρεθεί πως είναι η ασφαλέστερη ηλικιακή ομάδα ως προς την πανδημία και αφετέρου τα παιδιά ακούν πολύ τους δασκάλους τους και «μιμούνται» τα άλλα παιδιά γύρω τους, επομένως η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ φάνηκε αισιόδοξος πως η χρήση της μάσκας θα γίνει σύντομα ρουτίνα ακόμη για τα πολύ μικρά παιδιά.
Ο κ. Σύψας δήλωσε, επίσης, ότι οι αποφάσεις και οι οδηγίες των επιστημόνων για την πανδημία αλλάζουν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε φορά.