Σε νέο υψηλό σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, με το ενεργειακό κόστος, αλλά και τις τιμές άλλων βασικών αγαθών στα ύψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 4,8%.
Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2011, που ο πληθωρισμός στη χώρα μας σπάει το φράγμα του 4%. Τότε είχε σκαρφαλώσει στο 4,5%. Τους καταναλωτές «καίνε» τα έξοδα στέγασης (ηλεκτρισμός, θέρμανση, ενοίκια) που είναι σχεδόν 18% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ μεγάλες ανατιμήσεις έχουμε και σε βασικά είδη διατροφής, όπως και στις μεταφορές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται και περαιτέρω άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο, με την αποκλιμάκωση να αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Οι αυξήσεις στη ενέργεια είναι εκρηκτικές. Το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε 180,9% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένο κατά 45,2%. Οι τιμές σε καύσιμα και λιπαντικά ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 25%. Πιο ακριβό κατά 21,3% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 18,5% είχαμε στο ελαιόλαδο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του μηνός Νοεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 4,8% έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,5%.
Οι αυξήσεις σε ετήσια βάση στις βασικές κατηγορίες έχουν ως εξής:
• 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.
• 3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
• 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. • 1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή δηλαδή ο πληθωρισμός που συγκρίνει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν στο 4,3%. Η χώρα μας ήταν έτσι στην 13η θέση μεταξύ 27 κρατών – μελών, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 4,9%.