PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια



Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησαν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης -επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας-, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε σήμερα στο Ιράν, προσέλκυσε πάνω τους τους προβολείς σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές.

Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στην οργάνωσή του και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.

Ο 62χρονος ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.

Γιος οικογένειας προσφύγων από την πόλη που ονομάζεται Ασκαλέν στα αραβικά (Ασκελόν στα εβραϊκά), μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου γεννήθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ κι είχε εκτοπιστεί για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.

Προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή το 2006, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του ισλαμιστικού κινήματος στις βουλευτικές εκλογές.

Αφού ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», επιλέγοντας να πάει αντίθετα στο ρεύμα, καθώς η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.

Όμως ήταν επί των ημερών του που ξέσπασε, το 2007, ο μίνι-εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες. Η σύγκρουση συνεχίζει ως ακόμη και σήμερα να τροφοδοτεί τη διένεξη ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.

Η συγκατοίκησή του με τη Φάταχ, την παράταξη του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία. Η Χαμάς την έδιωξε από τον θύλακο διά της βίας το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από την μικρή περιοχή όπου επέβαλε κατοχή για δεκαετίες.

Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, επίσης εξόριστο στο Κατάρ.

Σε οπτικό υλικό που είχαν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς αμέσως μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, διακρινόταν ο Ισμαήλ Χανίγια να συζητά με αγαλλίαση με άλλα στελέχη της παράταξης στο γραφείο του στη Ντόχα, καθώς παρακολουθούσε ρεπορτάζ σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο που εικόνιζε μαχητές που είχαν καταλάβει τζιπ του ισραηλινού στρατού.

Εννιά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε ερείπια, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.

Ο Αμπάς καταδίκασε την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε σήμερα «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) μπαλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σύμφωνα με το κίνημά του σκοτώθηκε σε «σιωνιστική επιδρομή» στην Τεχεράνη.

Οργή σε Ρωσία, Τουρκία, Ιράν για τη δολοφονία του Ισμαΐλ Χανίγε

Η δολοφονία του επικεφαλής πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, είναι «μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας την Τετάρτη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία και θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, επικαλούμενος το RIA.

Η Τουρκία καταδίκασε την Τετάρτη τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, λέγοντας ότι η επίθεση είχε στόχο να διαδώσει τον πόλεμο στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο. «Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση του (του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν έχει καμία πρόθεση να επιτύχει ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε την Τετάρτη ότι το αίμα του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε «δεν θα πάει ποτέ χαμένο». «Ο θάνατος (σ.σ. τα μουσουλμανικά κράτη αποκαλούν όλους τους νεκρούς ‘μάρτυρες’ για πολιτικοθρησκευτικούς λόγους) του Χανιγιέ στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό μεταξύ της Τεχεράνης, της Παλαιστίνης και της αντίστασης», δήλωσε ο Καναάνι σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Βενεζουέλα: Νόμιμος πρόεδρος ο αυτοεξόριστος Εντμούντο Ουρούτια λέει το ευρωκοινοβούλιο

Peristeri News

Ηγέτης Χεζμπολάχ: Κήρυξη πολέμου οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Peristeri News

Χάος στη βόρεια Ιταλία λόγω της κακοκαιρίας

Peristeri News

Leave a Comment