Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας έξω από το τέμενος αλ Ομάρι στη Ντεράα, σύμφωνα με μέλη οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας έξω από το τέμενος αλ Ομάρι στη Ντεράα, σύμφωνα με μέλη οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την Τρίτη, περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το τέμενος, σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη για τις ταραχές στη Ντεράα σε «ένοπλη συμμορία» και έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.
Από την Παρασκευή, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία.
«Ένοπλη συμμορία επιτέθηκε μετά τα μεσάνυκτα εναντίον ασθενοφόρου που περνούσε κοντά στο τέμενος αλ-Ομάρι, σκοτώνοντας έναν γιατρό, έναν νοσοκόμο και τον οδηγό», μετέδωσε το Sana.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχή επενέβησαν, χτύπησαν ορισμένους και συνέλαβαν άλλους, μέλη της ένοπλης συμμορίας», μετέδωσε το πρακτορείο, το οποίο διευκρίνισε ότι σκοτώθηκε κι ένας στρατιώτης.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν την καταδίωξη των ένοπλων συμμοριών που τρομοκρατούν τους πολίτες με δολοφονίες, κλοπές και εμπρησμούς των δημοσίων και ιδιωτικών αγαθών στη Ντεράα», αναφέρεται επίσης στο τηλεγράφημα.
Λίγη ώρα νωρίτερα, μέλος οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν τη νύκτα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που “πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά και εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία γύρω από το τέμενος”.
Το κίνημα διαμαρτυρίας στη Συρία ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, έπειτα από έκκληση που δημοσιεύθηκε μέσω του Facebook με τίτλο “Η συριακή επανάσταση εναντίον του Μπασάρ αλ-Άσαντ 2011” για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων “για μία Συρία χωρίς τυραννία, χωρίς νόμο έκτακτης ανάγκης (που ισχύει από το 1963) ούτε έκτακτα δικαστήρια”.
Μικρής κλίμακας διαδηλώσεις με αίτημα την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων διαλύθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα Δαμασκό από τις 15 Μαρτίου και στη συνέχεια το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η Ντεράα βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ. από τη Δαμασκό και αποτελεί θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων από την Παρασκευή.
Εκτός των θανάτων της περασμένης νύκτας, έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την Παρασκευή.