Την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα δισ. ευρώ επιπλέον ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Η ενίσχυση θα καθορισθεί αναλογα με τον αριθμό εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε:
Όσον αφορά την έκτακτη ενίσχυση, θα συνεχισθεί και θα υπολογισθεί ανάλογα με τον αριθμό που ο εργαζόμενος θα παραμείνει σε αναστολή σύμβασης.
Παράλληλα, ισχύουν και τον Μάιο τα μέτρα αναστολής οφειλών και η έκπτωση 40% στην πληρωμή ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζομένους που θα παραμεινουν κλειστές. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.
Δρομολογείται εντός των επομένων δύο μηνών μια δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή.
Δρομολογούντα στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τομείς που πλήττονται από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.
Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τρεις μήνες. Το μέτρο όμως δεν καλύπτει τους μεταγενέστερους «κόκκινους» δανειολήπτες, όπως διευκρίνισε. Παράλληλα, έκανε λόγο για νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών. Πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.
Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία, διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν υπολογίζεται στα 24 δισ.ευρώ, δήλωσε ο κ.Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα αξιοποιηθούν τα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.
Με τα παραπάνω «όπλα», το κράτος θα συνεισφέρει καθοριστικά κατά το στάδιο της ανάκαμψης, γνωρίζοντας ότι, κατά τη συγκεκριμένη κρίση, επλήγη και η ζήτηση και η προσφορά στην οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά.