Πανωλεθρία υπέστη το κόμμα των Φιλελευθέρων στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν νικητές έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ.
Πανωλεθρία υπέστη το κόμμα των Φιλελευθέρων στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν νικητές έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ.
Πρόκειται για την έκτη ήττα της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές που έχουν διεξαχθεί φέτος στην Γερμανία.
Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος που μετέδωσε το δεύτερο κρατικό κανάλι ZDF, το SPD παραμένει στο Βερολίνο πρώτο κόμμα με 28,5%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει 30,8%.
Το ποσοστό του FDP εκτιμάται σε 2%, από το 7,6%, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ να μένει εκτός τοπικής βουλής του Βερολίνου.
Στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα το FDP είχε εστιάσει αποκλειστικά στην ευρωσκεπτικιστική γραμμή του προέδρου του Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είχε ζητήσει ανοιχτά «συντεταγμένη πτώχευση» της Ελλάδας.
Το κρατίδιο του Βερολίνου είναι το πέμπτο κατά σειρά όπου το FDP μένει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Ήττα υπέστη και το μετακομμουνιστικό κόμμα Αριστερά στο 11,5% από το 13,4% των προηγούμενων εκλογών και περνάει πλέον στην αντιπολίτευση έπειτα από δύο πενταετίες συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ συγκεντρώνουν 23,2%, από 21,3% στην προηγούμενη αναμέτρη, και οι Πράσινοι 17,5%, από 13,1%.
Και τα δύο κόμματα διεκδικούν τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του Βοβεράιτ, με πιθανότερο σενάριο τη συνεργασία SPD-Πρασίνων.
Την έκπληξη στις εκλογές του Βερολίνου έκανε το νεοσύστατο κόμμα Πειρατές με κεντρικά συνθήματα τη διαφάνεια στο διαδίκτυο και τις ατομικές ελευθερίες. Με 9% είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αυτό μπαίνει σε τοπικό κοινοβούλιο της Γερμανίας.
Ο νικητής των εκλογών Κλάους Βοβεράιτ (SPD) δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τόσο με τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και με τους Πράσινους για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Βερολίνου ως «επιστέγασμα μιας καλής εκλογικής χρονιάς» για το κόμμα του.
Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα επικρατεί στη Χριστιανοδημοκράτική Ένωση (CDU), αλλά και αγωνία για τις επιπτώσεις της πανωλεθρίας που υπέστη ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ το FDP.
Ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γρέε επεσήμανε αναφορικά με την αντιπαράθεση για το ευρώ ότι «η νευρικότητα είναι πάντα κακός σύμβουλος. Πρόσθεσε ότι η Χριστιανική Ένωση είναι πεπεισμένη ότι «η ηγεσία του FDP έχει επίγνωση της ευθύνης της».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων FDP Κρίστιαν Λίντνερ παραδέχτηκε τη δραματική ήττα και ανακοίνωσε ότι το κόμμα μπαίνει σε «φάση περισυλλογής». Απέρριψε ωστόσο αλλαγή της γραμμής που ακολουθεί η ηγεσία στο θέμα του ευρώ. «Επ΄αυτού δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής», ανέφερε ο κ. Λίντνερ.
Ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ εκτίμησε ότι «στη Γερμανία δεν υπάρχει πλειοψηφία για την αντι-ευρωπαϊκή γραμμή των Φιλελευθέρων», ενώ η πρόεδρος του κόμματος Αριστερά Γκεζίνε Λετς δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να αναλύσει αυτοκριτικά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Γκρέγκορ Γκίζι παραδέχτηκε ότι η Αριστερά ασχολήθηκε πολύ το τελευταίο διάστημα με τον εαυτό του, ενώ αρνητική επίπτωση, όπως είπε, είχαν και επίμαχες δηλώσεις ηγετικών στελεχών του κόμματος υπέρ του τείχους του Βερολίνου.