Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών -σχετικά με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών -και την αποστολή τους στην ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή και την Frontex- θα συνεχιστεί ως έχει, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της Συμμαχίας στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης για τη θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ.
Είπε, επίσης, ότι το ζήτημα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου σχεδίου στο πλαίσιο γενικότερης αναδιάρθρωσης της στρατηγικής του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Η συζήτηση για την εκπόνηση του σχεδίου αυτού αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Ο ίδιος αξιωματούχος, εξήρε το επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Στήριξη στο Αφγανιστάν
«Το μήνυμά μας είναι σαφές: Το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο του και εμείς έχουμε μακροχρόνια δέσμευση απέναντί του» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ από την Βαρσοβία όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους, σε ότι αφορά στην μακροχρόνια ασφάλεια και σταθερότητα του Αφγανιστάν, μετά από συνομιλίες που είχαν για την κατάσταση στην χώρα με τον πρόεδρο και ανώτατους αξιωματούχους του Αφγανιστάν, ενώ δεσμεύτηκαν να παρέχουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανά έτος ως στήριξη στις αφγανικές δυνάμεις.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, είπε, ότι, ναι μεν, οι Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν την ευθύνη για όλη τη χώρα με το ΝΑΤΟ να εξακολουθεί να τις εκπαιδεύει, συμβουλεύει και συνδράμει, αλλά ταυτόχρονα το Αφγανιστάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα αστάθειας και βίας.
«Έτσι η συνεχής πολιτική, στρατιωτική και οικονομική εμπλοκή μας έχει μεγάλη σημασία» πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε τρεις κεφαλαιώδους σημασίας αποφάσεις: Πρώτον, τη συμφωνία διατήρησης της Αποστολής «Αποφασιστική Υποστήριξη» (Resolute Support Mission) πέραν του 2016, μέσω ενός ευέλικτου περιφερειακού μοντέλου.
Δεύτερον, τη σταθερή δέσμευση κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν έως το 2020, και τρίτον, την επαναβεβαίωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ της υποστήριξης για μια μακρόχρονη πολιτική εταιρική σχέση και πρακτική συνεργασία με το Αφγανιστάν.
Στις συνομιλίες με την Αφγανική ηγεσία, ήταν παρόντες αξιωματούχοι από την Ιαπωνία και την Ν. Κορέα, καθώς επίσης και αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της ΕΕ.
«Ενωμένοι απέναντι στη Ρωσία, αλλά θέλουμε διάλογο»
Τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένα» απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε ο Στόλντεμπεργκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Μόσχα δεν αποτελεί ούτε απειλή, ούτε στρατηγικό εταίρο”.
«Είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο 57χρονος Νορβηγός κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ.
«Ουδεμία άμεση απειλή βλέπουμε για σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ούτε η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος», πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση που προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά ούτε είμαστε σε μια κατάσταση Ψυχρού Πολέμου» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συνόψισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το αποτέλεσμα ενός άτυπου δείπνου, στο οποίο μετείχαν οι επικεφαλής των 28 κρατών μελών.
«Ισχυρή άμυνα και εποικοδομητικός διάλογος, αυτές είναι οι δεσμεύσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται οι σχέσεις μας με τη Ρωσία» τόνισε.