Δεδομένο άφησε το ενδεχόμενο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου χωρίς νέους όρους, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.
Δεδομένο άφησε το ενδεχόμενο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου χωρίς νέους όρους, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ισοσταθμιστεί η παραγωγικότητα.
“Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, δεν πάμε κάπου απρόσκλητοι, ξέρουμε τους χαρακτηρισμούς για το ΔΝΤ, ξέρουμε ότι γίνονται διαδηλώσεις που μας λένε να φύγουμε, λέμε, όμως, ότι είναι καλύτερα να είμαστε εδώ, παρά να είμαστε έξω, και όσο το ταχύτερο μπορέσετε να πετάξετε με τα δικά σας φτερά τόσο το καλύτερο”, είπε ο κ. Στρος Καν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Από τη μεριά του ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, την οποία χαρακτήρισε “μικρό άθλο”, αναγνωρίζεται όλο και ευρύτερα διεθνώς και τόνισε ότι ενδεικτικό αυτής της αναγνώρισης είναι το “άνοιγμα” της διαδικασίας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, κάτι για το οποίο ευχαρίστησε τον Ντομινίκ Στρος Καν για την θέση που πήρε.
Ερωτηθείς αν η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους θα επιφέρει και τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ο κ. Στρος Καν ανέφερε ότι “είπα μεν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, αλλά δεν είπα ότι τα χειρότερα θα έλθουν, τίποτα το καινούργιο δεν υπάρχει στο πρόγραμμα που συνεχίζεται κανονικά”.
O επικεφαλής τους ΔΝΤ, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζήτησε να μην πλήττονται βαρύτατα τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, όσο αυτό είναι εφικτό, αλλά να δοθεί βάρος στην είσπραξη φόρων από τις πιο εύρωστες κοινωνικές ομάδες.
Ο κ. Στρος Καν επισήμανε ότι η οικονομική κρίση είναι κυρίως ευρωπαϊκή, αλλά διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πιο ευάλωτη, για αυτό και χτυπήθηκε πρώτη.
Ο Κάρολος Παπούλιας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ για την «κατανόηση που δείχνει για το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός δίνει μεγάλη μάχη με πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα». Αναφέρθηκε δε στη στάση της Γερμανίας η οποία, όπως είπε, «έχει στηλώσει τα πόδια» και χαρακτήρισε την κρίση ευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική.
Ο Ντομινίκ Στρος Καν μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ανέπτυξε την θέση του για το μνημόνιο .
Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν επανέλαβε ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της.