PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Βούτσης: Δεν θα γίνει αναθεώρηση Συντάγματος με δημοψήφισμα



Προηγείται ο εκλογικός νόμος και έπεται η συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές την λειτουργία και τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει άτυπα τέλος Ιουλίου και ουσιαστικά το φθινόπωρο, ενώ το θέμα του εκλογικού νόμου «δεν θα γίνει σε μήνες, αλλά τώρα», είπε εμφατικά.

Ο πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, μίλησε μάλιστα για «λαϊκά δημοψηφίσματα» που «κακώς δεν έγιναν 40 χρόνια», αλλά ξεκαθάρισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει με βάση το άρθρο 110, που δεν προβλέπει δημοψήφισμα.

Απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής τα σενάρια εκλογών

Με αφορμή τον εκλογικό νόμο, ο κ. Βούτσης έκλεισε τα σενάρια εκλογών. «Το εκλογικό σύστημα δεν θα λυθεί σε μήνες, αλλά τώρα. Δηλαδή το εκλογικό σύστημα θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα», είπε και πρόσθεσε: «Θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση ώστε ο εκλογικός νόμος που θα αποφασιστεί από τη Βουλή να έχει τη συνταγματική βάση για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές μετά από τρία χρόνια και τρεισήμισι μήνες».

Τι είπε για το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή

 

Για το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου υπενθύμισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «δεν είμαστε στη μεταπολιτευτική φάση όπου στη Βουλή υπήρχαν για δεκαετίες τρία ή το πολύ τέσσερα ή πέντε κόμματα για κάποιες περιόδους» και υπογράμμισε ότι «μέσα στην κρίση βρεθήκαμε με 6μελή και τώρα με 8μελή Βουλή και με δύο κόμματα στο κατώφλι για να μπουν στη Βουλή». «Άρα», συνέχισε, «είναι θέματα που δεν θα αντιμετωπιστούν ιδεολογικά και αξιακά μόνο, αλλά στη βάση μίας νέας πραγματικότητας στη χώρα για να αποκατασταθεί ο δημοκρατικός πλουραλισμός. Το στοιχείο της απλής αναλογικής δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωποπαγή ή προσωπικά κόμματα».

Για συνταγματική αναθεώρηση και δημοψηφίσματα

Για τα δημοψηφίσματα και την αναθεώρηση, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι τυπικά η συζήτηση θα ανοίξει τέλη Ιουλίου, ουσιαστικά από τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί μετά από 3 – 4 μήνες.

«Το δημοψήφισμα πρέπει να συζητηθεί. Ήταν λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα – αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε σε κατάσταση Ελβετίας. Το Σύνταγμα είναι αυστηρό και δίνει κατεύθυνση για το τι είδους και σε τι ζητήματα μπορεί», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα για δημοψηφίσματα σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ή για μεγάλα δημοσιονομικά θέματα. Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει απόφαση για δημοψήφισμα π.χ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους και επεσήμανε ότι υπάρχουν προτάσεις για ενίσχυση ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω εκλογής του από λαό.

Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε έμφαση στο ότι πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα, απεμπλέκοντάς τα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Αφήνω το θέμα πάνω στο τραπέζι γιατί θα ήταν κακό να επανέλθουμε σε ταμπού για την ελληνική κοινωνία, που 40 χρόνια δεν είχε διανοηθεί να κάνει δημοψήφισμα για τίποτα. Ας μείνει ανοιχτό αν χρειαστεί στο πλαίσιο του Συντάγματος να γίνει κανένα δημοψήφισμα» ανέφερε.

Για τις δηλώσεις του Ν. Φίλη

Για τις δηλώσεις Φίλη και Σκουρλέτη σχετικά με τους «Παραιτηθείτε» ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι δεν σχολιάζει ποτέ δηλώσεις συναδέλφων βουλευτών ή υπουργών. «Στον δημόσιο χώρο όλοι παίρνουμε την ευθύνη και λέμε την άποψή μας», δεν θέλω να κάνω ατομική κριτική», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των στελεχών του για κινητοποιήσεις λαϊκής αποδοχής είναι αυτονόητο».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής επέκρινε τη Ν.Δ. που ζήτησε την παραίτηση του Νίκου Φίλη: «Μου προκαλεί εντύπωση ότι στο δημόσιο διάλογο έρχεται και επανέρχεται η επωδός του “Παραιτηθείτε” είτε εν συνόλω προς την κυβέρνηση είτε προς στελέχη της. Δεν θα είχε μείνει κανένας υπουργός σ’ αυτή την κυβέρνηση από το πρώτο εξάμηνο αν υπήρχε ανταπόκριση σ’ αυτό. Είναι μία υπερβολική στάση».

«Βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων “στήνουν επεισόδια” για να παίζουν στα κανάλια»

Επισημαίνεται ότι ο κ. Βούτσης άσκησε κριτική σε βουλευτές, αλλά και αρχηγούς κομμάτων, που «στήνουν επεισόδια» για να παίζουν στα κανάλια. «Υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μία καθολική πορεία στον δημόσιο διάλογο στο όνομα της ατάκας και στο επίπεδο του στημένου επεισοδίου για να μεταδοθεί από κανάλια, ραδιόφωνα και ίντερνετ και αφορά πολλούς, όχι μόνο τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής», υπογράμμισε και τόνισε ότι «ακόμα και ηγετικά στελέχη αναζητούν την ατάκα για τις 8 το βράδυ και τις 12 μαζί με τους βρυκόλακες». Και λίγο αργότερα επανήλθε επισημαίνοντας ότι «δημιουργούν εντυπώσεις ή σκηνικά ώστε να είναι συμβατά με την τηλοψία» και ενημέρωσε ότι έχει κάνει «και προσωπικές συζητήσεις με τους βουλευτές αρκετών κομμάτων και το έχουν παραδεχθεί ότι έχουν παρασυρθεί».

«Δεν είμαστε τόσο αυστηροί με τη Χρυσή Αυγή από επιλογή»

Ειδικά για τη στάση έναντι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «είναι επιλογή μας που δεν είμαστε τόσο αυστηροί. Θα γίνουμε όμως. Είναι επιλογή να μην παίξουμε αυτό το παιχνίδι με βίαιες προσαγωγές όσο και αν το περιμένουν κάποιοι εγχώριοι ή κύκλοι του εξωτερικού». «Λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην υπάρξει εικόνα με βίαιη προσαγωγή, να μπαίνει ο φρούραρχος» σημείωσε.

Τι θα αλλάξει στον Κανονισμό της Βουλής

Αναφερόμενος στις αλλαγές στον Κανονισμό, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα δημιουργηθεί μία ακόμη θέση αντιπροέδρου (που λογικά θα καταλάβει το Ποτάμι), θα υπάρξει δυνατότητα σύντμησης προθεσμιών ανάμεσα σε συνεδριάσεις και δυνατότητα υπό όρους για επιστολική ψήφο την Διάσκεψη των Προέδρων.

Έτοιμη η υποδομή για την ηλεκτρονική υπογραφή στη Βούλη

Ανακοίνωσε ότι «έχει ετοιμαστεί η υποδομή» ώστε όλη η Βουλή να πάει στην ηλεκτρονική υπογραφή και ότι το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει και στις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια. Είπε ακόμη ότι πρώτη φορά γίνεται ακριβής και πλήρης καταγραφή της περιουσίας της Βουλής με στόχο να στεγάζεται σε δικά της κτήρια αφού ανακαινιστούν. Για τα «πόθεν έσχες» επεσήμανε ότι θα δοθούν εντός του 2016 άλλα δύο έτη και για τις απουσίες υπουργών από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ότι χάρη στη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού της ερώτησης «έχουμε φτάσει στο 56% απαντήσεων», αλλά πρέπει «να φτάσουμε στο 70% – 75% τουλάχιστον έγκαιρων απαντήσεων».

«Μένει ο ως “αγκάθι” το ΕΣΡ»

Για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων Αρχών ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι έχει γίνει η συγκρότηση του ΑΣΕΠ και της ΑΔΑΕ, ότι τις επόμενες μέρες «θα πάμε σε πρόσωπο κοινής αποδοχής» όσον αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη και μέσα στον Ιούνιο θα κλείσει και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Θα μείνει ως αγκάθι το ΕΣΡ, αλλά θα γίνει προσπάθεια και γι’ αυτή την Αρχή και με τον διαγωνισμό για τις άδειες να εκκρεμεί για να βρεθεί η χρυσή τομή».

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Peristeri News

ΠΑΣΟΚ: Στις συντάξεις δίνεται αύξηση 2,4%, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 2,7%

Peristeri News

Επέστρεψε στην ΚΟ της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Peristeri News

Leave a Comment