Για «στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις» της Ν.Δ. με το κύκλωμα των δημοσιογράφων – εκβιαστών, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε γραπτή του απάντηση προς τον βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο υπουργός επισημαίνει ότι «οι σημερινοί υπόδικοι είχαν τοποθετηθεί επί κυβέρνησης Ν.Δ. σε θέσεις – κλειδιά ΔΕΚΟ και τραπεζών μέσω των οποίων «μοίραζαν» διαφημιστικά κονδύλια».
Η ερώτηση του κ. Αυγενάκη αφορούσε τους εκβιασμούς και ο κ. Παππάς κάνει λόγο για «προνομιακή αντιμετώπιση» των υπόδικων, η οποία «έστελνε το μήνυμα σε όλη την αγορά ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι απολάμβαναν υψηλής πολιτικής προστασίας».
Καλεί ακόμη τη Ν.Δ. να απαντήσει στις «απορίες» που δημιουργούνται από την δημοσίευση τιμολογίων της Ν.Δ. προς τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους.
«Το συγκεκριμένο κύκλωμα δεν προέκυψε ούτε από παρθενογένεση, ούτε είναι χτεσινό. Η δράση του είναι γνωστή, στα πολιτικά, δημοσιογραφικά και επιχειρηματικά γραφεία, εδώ και πολλά χρόνια. Η απάντηση στην απορία γιατί το κύκλωμα αφέθηκε επί μακρόν να δρα ανενόχλητο δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί στην πολιτική προστασία που απολάμβανε όλο το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.
Προσθέτει πως «η Δικαιοσύνη και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν αφεθεί να αναπνεύσουν, να κάνουν απερίσπαστες τη δουλειά τους. Μακριά από πιέσεις πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».
Αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση ο κ. Παππάς επιτίθεται στη Ν.Δ.. «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι οι σημερινοί υπόδικοι είχαν τοποθετηθεί, επί κυβέρνησης Ν.Δ., σε θέσεις-κλειδιά ΔΕΚΟ και τραπεζών, μέσω των οποίων «μοίραζαν» διαφημιστικά κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ», καταγγέλλει και συνεχίζει, «η προνομιακή τους αντιμετώπιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έστελνε, ταυτόχρονα, το μήνυμα σε όλη την αγορά ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι απολάμβαναν υψηλής πολιτικής προστασίας.
Επιπλέον, οι αποκαλύψεις σχετικά με τη σειρά τιμολογίων που είχε εκδώσει ο υπόδικος για εκβιασμό εκδότης στο ίδιο το κόμμα της Ν.Δ. προκαλούν απορίες στις οποίες πρέπει να απαντήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ιδιαίτερα, δεδομένων των μεγάλων ποσών στα οποία αφορούν αυτά, αλλά και του γεγονότος ότι πρόκειται για συνεχόμενα τιμολόγια, καταδεικνύοντας μόνιμη σχέση συνεργασίας.
Η Ν.Δ. είναι αυτή που καλείται, πλέον, να δώσει εξηγήσεις για τις στενές οικονομικές και πολιτικές -όπως καταγράφονται- σχέσεις της με το κύκλωμα των εκβιαστών, να ερευνήσει και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα ονόματα των στελεχών της τα οποία διατηρούσαν αυτές τις επαφές και κατά πόσον αυτά τα πρόσωπα διατηρούν και σήμερα θέσεις (ενδεχομένως και στην ηγετική ομάδα;) του κόμματος».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αυγενάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση με την ερώτησή του για «θεσμικές εκτροπές». Ο κ. Παππάς απάντησε υπενθυμίζοντας πως:
- «η ΝΔ, αρνούμενη να ανταποκριθεί στον συνταγματικό της ρόλο, μπλοκάρει με κάθε τρόπο τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με ένα και μοναδικό στόχο. Να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός αδειοδότησης (για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια) των ιδιωτικών καναλιών και να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς ανομίας που εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
- όταν γίνεται λόγος περί «υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στον Υπουργό Επικρατείας» σκόπιμα αποκρύπτεται το γεγονός ότι τις ίδιες αρμοδιότητες έδινε ο νόμος Ρουσόπουλου που ψήφισε η Ν.Δ., τις ίδιες αρμοδιότητες αναγνωρίζει στον Υπουργό η έκθεση πεπραγμένων 2014 του ΕΣΡ, για τις αρμοδιότητες αυτές καμία ένσταση δεν έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, μάλιστα, ειδικά ο ορισμός του αριθμού των αδειών έχει αφαιρεθεί από τον Υπουργό και έχει αποδοθεί ως αρμοδιότητα στη Βουλή, η οποία και ψήφισε σχετικά».