Τις εγκαταστάσεις -στις Κάννες της Γαλλίας- όπου κατασκευάζεται ο δορυφόρος Hellas Sat 3 που θα καταλάβει φέτος την ελληνική τροχιακή θέση, επισκέφθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.
Ο δορυφόρος βρίσκεται σε τελικό στάδιο κατασκευής και αναμένεται να εκτοξευθεί στις 28 Ιουνίου από το διαστημικό κέντρο της γαλλικής Γουιάνα.
Μετά την εκτόξευσή του θα ελέγχεται από Έλληνες μηχανικούς στις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στο Κορωπί. Ο Hellas Sat 3 έχει 50% μεγαλύτερη δυναμικότητα από τον προκάτοχό του (Hellas Sat 2) τον οποίο και θα αντικαταστήσει, έχει περίπου 7,5 μέτρα μήκος και μετά την εκτόξευσή του θα είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος σε τροχιά.
Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η Ελλάδα, με τη συγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) ανακάμπτει σε ένα πεδίο με πολλές δυνατότητες. «Γυρίζουμε σελίδα στη διαστημική πολιτική της Ελλάδας, η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν επαρκώς αναπτυγμένη, δεν είχε ενταχθεί σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και ήταν κατακερματισμένη. Όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το χαμηλό σημείο εκκίνησης ως μειονέκτημα, αλλά ως ευκαιρία για ανάπτυξη» τόνισε.
Ο δορυφόρος, συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής και έχει περάσει όλες τις δοκιμές. «Τώρα, έρχεται η ώρα που η Πολιτεία πρέπει να σχεδιάσει με συγκροτημένο τρόπο πώς θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με τον νέο δορυφόρο, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλες οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται και που αφορούν πολλούς τομείς όπως: την εξυπηρέτηση αμυντικών πτυχών της χώρας, την πρόληψη καιρικών φαινομένων, την πρόληψη πλημμυρών, τον έλεγχο συνόρων και ακόμα, την παρακολούθηση πυρκαγιών, γιατί ο Hellas Sat 3 έχει τη δυνατότητα να ενώσει κάμερες για την παρακολούθηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας γαλλικής εταιρείας «Thales Alenia Space» Ζαν Λουάκ Γκαλ (Jean Loic Galle) καλωσόρισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις δυνατότητες της χώρας στην αξιοποίηση δορυφορικών και διαστημικών εφαρμογών.