Τον τερματισμό της χορήγησης επιδομάτων σε όσους διαθέτουν άσυλο, προανήγγειλε εντός του Μαρτίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες. Από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στη χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα κόβει αυτές τις παροχές. Όποιος παίρνει άσυλο, μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα».
Διευκρίνισε δε, ότι επιδόματα φέρεται να έχουν λάβει περίπου 11.200 άτομα, τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς ασύλου στην Ελλάδα. «Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά τις τουρκικές ενέργειες στον Έβρο αλλά και τη δράση του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για έναν «μεγάλο αγώνα» απέναντι σε μία «ασύμμετρη απειλή».
«Είναι συγκινητικό πως οι τοπικές κοινωνίες στηρίζουν τα σώματα ασφαλείας που δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για να σφραγίσουν τα σύνορα μας απέναντι σε μια ασύμμετρη απειλή που έρχεται από την απέναντι χώρα οργανωμένα» κατέληξε, χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή (28/2), όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα.
Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.
Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο κατηγορηματικά διαψεύδει η Αθήνα.