PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Το Αιγαίο δεν πρόκειται να γίνει «έπαθλο» κανενός



«Το Αιγαίο δεν πρόκειται να γίνει “έπαθλο” κανενός» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» τονίζοντας ότι «η κούρσα εθνικιστικής πλειοδοσίας, από όπου και αν προέρχεται πρέπει να τελειώνει».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η ελληνική διπλωματία δεν θα επιτρέψει «η πολιτική της ειρήνης να κατανοηθεί εσφαλμένα ως πολιτική υποχωρήσεων ή κατευνασμού» και διαβεβαιώνει ότι την έξαρση του ιδιότυπου αναθεωρητισμού της τουρκικής πολιτικής σκηνής η Αθήνα «θα την αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα, ηρεμία, αυτοπεποίθηση και με μια μακροπρόθεσμη ματιά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο, αναφέρει ότι «παραμένει η προσπάθεια κύκλων των τουρκικών ελίτ να θέτουν υπό αμφιβολία το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από αυτό» με στόχο «να γκριζάρουν αυτά τα δίκαια και κατόπιν να τα θέσουν σε διαδικασία αμφισβήτησης κάτω από τη σκοπιά ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού». Ωστόσο όπως υπογραμμίζει «τέτοιου είδους σχεδιασμοί δεν έχουν καμιά τύχη με εμάς». «Εχουμε εξαιρετική άμυνα και διπλωματία (…) η Ελλάδα γνωρίζει τι θέλει και πώς μπορεί να αποτρέπει εκδηλώσεις κάθε είδους. Στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο και στα ιστορικά μας δικαιώματα», σημειώνει.

Σχετικά με την άρση της βίζας που ζητάει η Τουρκία από την Ε.Ε. επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας και ταυτόχρονα φροντίζει να αυξάνει το πολιτικό κόστος για όποιον την υπονομεύσει.

Σε ερώτηση για την αναφορά του Επιτρόπου Χαν σε «τσάμικο ζήτημα» ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα το αλβανικό αίτημα να συζητηθεί και αυτό «το ανύπαρκτο πρόβλημα». Καταλογίζει παράλληλα τρία λάθη στον κ. Χαν: «Το πρώτο, χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση και ρόλο βγήκε και δημοσιοποίησε κατάλογο θεμάτων διαπραγμάτευσης. Το δεύτερο, χειρότερο από το πρώτο, είναι ότι συμπλήρωσε τον κατάλογο με ένα ανύπαρκτο θέμα. Το τρίτο είναι ότι με αυτό τον τρόπο κινδύνεψε να τινάξει στον αέρα την όλη διαπραγμάτευση».

Ο ΥΠΕΞ επιρρίπτει ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς ορισμένοι συνηθίζουν να υιοθετούν οτιδήποτε λέει ο οποιοσδήποτε αρκεί να στρέφεται σε βάρος της Ελλάδας και της εξωτερικής μας πολιτικής. Ελπίζω κάποια στιγμή να συνέλθουν».

Ερωτηθείς αν η ελληνική πλευρά δέχεται έξωθεν πιέσεις, να κάνει πίσω σε θέματα σχετικά με την Αλβανία και τα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς απαντά ότι «δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες πρωτεύουσες μας ονοματίζουν ‘σκληρά καρύδια’». Σημειώνει ότι «ακόμα και πριν μια εβδομάδα θέσαμε βέτο» και ο ίδιος υπενθύμισε σε όλους ότι η Ε.Ε. πρέπει να διέπεται από τους κανόνες του δικαίου και ότι αυτό είναι που την ξεχωρίζει από άλλες περιφερειακές συνεργασίες και ενώσεις. «Πέρσι» προσθέτει «την προηγουμένη του πρώτου ταξιδιού μου τον Ιούνιο του 2015 στη ΠΓΔΜ, έκανα χρήση βέτο ως προς αυτή τη χώρα. Φέτος έκανα χρήση βέτο τασσόμενος κατά των σε βάρος της κυρώσεων».

Για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι «το θεμέλιο στο Κυπριακό πρόβλημα είναι η ξένη κατοχή στο όνομα ενός συστήματος εγγυήσεων» που πρέπει «να καταργήσει μια πραγματική λύση οριστικά και αμετάκλητα» και τονίζει ότι οι συμβιβασμοί «πρέπει να είναι καλοί και όχι σάπιοι».

«Απαιτούμενο για να υπάρξει λύση» όπως υπογραμμίζει είναι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο. Ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει «αχρείαστη και επικίνδυνη» μία συμφωνία σταδιακής αποχώρησης με ανοιχτή ημερομηνία ολοκλήρωσης αποσαφηνίζοντας κατηγορηματικά ότι «από τη στιγμή που θα υπάρχουν συνιστώσες πολιτείες με ίδιας ποιότητας δικαιώματα, το πρόβλημα δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο μέλλον» καθώς «ανοικτή ημερομηνία σημαίνει νομιμοποίηση και διαιώνιση της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων».

Ως προς ένα νέο εναλλακτικό σύστημα ασφαλείας ο κ. Κοτζιάς αποσαφηνίζει ότι «το προς λύση πρόβλημα είναι η ασφάλεια όλων των Κυπρίων, όχι τα συμφέροντα τρίτης χώρας» και «όχι αυτό που επιθυμούν κάποιοι στη θέση των “εγγυήσεων” ως προς όλο το νησί, τουρκικές “εγγυήσεις” αποκλειστικά για τους Τουρκοκύπριους» καθώς «αυτό θα σήμαινε ντε-φάκτο τη διχοτόμηση του νησιού και την μετατροπή του κατεχόμενου μέρους σε προτεκτοράτο». «Τότε προς τι όλη η προσπάθεια; Για να νομιμοποιηθεί η κατοχή;», διερωτάται και συμπληρώνει «Κάποιοι άλλοι στη βάση της ίδιας “λογικής”, θέλουν να δοθεί στη Τουρκία στρατιωτική βάση. Επιθυμούν, δηλαδή, τη νομιμοποίηση κατοχής τμήματος του νησιού, την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών σχεδίων της Άγκυρας, τη συγκρότηση πηγής μελλοντικών προβλημάτων».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Σαμαράς για τη διαγραφή του: Πείτε μου πού κάνω λάθος

Peristeri News

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά από τη ΝΔ

Peristeri News

Κλιμακώνεται η κόντρα του Αντώνη Σαμαρά με την Κυβέρνηση

Peristeri News

Leave a Comment