Mε την ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κατάθεση ενός βιώσιμου προϋπολογισμού για το 2016 συνέδεσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την αποδέσμευση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος ότι μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας θα έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Ο επίτροπος υπενθύμισε ότι ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο, ώστε η θεσμοί να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκταμιευθούν πόροι προς την Ελλάδα χωρίς συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα (ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας κλπ.)
«Για την Ελλάδα πυξίδα είναι το μνημόνιο»
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πύλη εισόδου κύματος προσφύγων -κυρίως από τη Συρία- ο κ. Μοσκοβισί απάντησε:
«Η Κομισιόν λειτουργεί με πυξίδα τους κανόνες της. Για την Ελλάδα η πυξίδα είναι το μνημόνιο. Δεν θα χαλαρώσουμε τους κανόνες. Ασφαλώς, όπως έχει πει και ο πρόεδρος Γιούνκερ, υπάρχουν δυνατότητες λήψης μέτρων σε περίπτωση που διαμορφωθούν εξαιρετικές συνθήκες και αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε, αφού μελετήσουμε πραγματικά στοιχεία, δαπάνες κλπ. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι στη φιλοσοφία μας η γενική χαλάρωση».
Προτάσεις για το ασφαλιστικό εντός Νοεμβρίου
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στο Νοέμβριο να παρουσιάσει τις προτάσεις της και για το ασφαλιστικό. Σε σχετική ερώτηση ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε ότι προς το παρόν υπάρχει στο τραπέζι η έκθεση της Επιτροπής Σοφών και ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση τις δικές της πλέον προτάσεις που θα εξασφαλίσουν τη βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Εξάλλου, χαρακτήρισε καλή τη συζήτηση που είχε το πρωί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας.
«Να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος»
Ο επίροπος υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος με έναν φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν είναι τίποτα πιο σημαντικό από το να υπάρξει πρόοδος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αυτήν τη συζήτηση.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να οδηγήσει σε μία έκβαση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που -όπως είπε- είναι ζήτημα – κλειδί.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας από τον περασμένο Αύγουστο.
«Μένει να γίνει πολλή δουλειά»
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναχτίσει την οικονομία της και να επιστρέψουν στη χώρα επενδύσεις. Κάλεσε την κυβέρνηση να διατηρήσει τη δυναμική των τελευταίων μηνών για να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα και να αυξηθεί η απασχόληση.
Πρόσθεσε πάντως ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά και ότι «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος». «Και πιστεύω υπάρχει θέληση», συνέχισε.
Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί». «Έχουμε εισέλθει σε νέα φάση. Αν μπορούμε σε κάθε βήμα να δουλέψουμε μαζί, θα χτίσουμε μια θετική ιστορία», σημείωσε.