Το μοσχάρι στη γάστρα είναι ένα τέλειο φαγητό για το κυριακάτικό σας τραπέζι και όχι μόνο.
Υλικά
1,5 κ. μοσχάρι σπάλα ή ελιά ή χτένι
Ελαιόλαδο
1 φλ. λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί
2 ξερά φύλλα δάφνης
3 καρότα
2 κρεμμύδια
3 ντομάτες
5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
5 πατάτες
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
– Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
– Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μικρές μερίδες, το βάζουμε στη γάστρα, το αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις μεριές και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
– Προσθέσουμε στη γάστρα τα λαχανικά χοντροκομμένα (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες, ντομάτα) και το σκόρδο, αφού τα αλατοπιπερώσουμε πρώτα και την καυτερή πιπεριά ολόκληρη.
– Προσθέτουμε το κρασί και τη δάφνη.
– Κλείνουμε τη γάστρα τη βάζουμε στο φούρνο και ύστερα από μισή ώρα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150ο C και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί 2 ώρες περίπου μέχρι να μελώσει (στις 2 ώρες, ανοίγουμε τη γάστρα, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό).