Τι λένε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ
Σύσσωμη ενάντια στην κυβέρνηση τάσσεται η Αριστερά. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ενάντια και στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπέρ στο ενδεχόμενο για ένα διάστημα 21 ημερών μέχρι να κηρυχθούν εκλογές, είναι η Δημοκρατική Αριστερά.
ΚΚΕ: «Να μην υποκύψει ο λαός στον εκβιασμό»
«Ούτε δημοψήφισμα, ούτε άλλη κυβέρνηση. Εκλογές τώρα και λαϊκή οργάνωση παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις.
«Να μην υποκύψει ο λαός στον εκβιασμό», επισημαίνει το ΚΚΕ και τονίζει ότι «οι λαϊκές μάζες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να περάσουν τώρα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Να αντεπιτεθούμε με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «ο λαός έχει μόνο να χάσει και από τις όποιες αλλαγές γίνουν στο ΠΑΣΟΚ ή από τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Η επιδίωξή τους είναι να ανακόψουν τη λαϊκή χειραφέτηση και να εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση. Να καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες και κυρίως να τσακίσουν το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα. Ο λαός να απορρίψει κάθε προσπάθεια των αστών πολιτικών να διαμορφώσουν σχήματα της λεγόμενης εθνικής συνεννόησης. Πρόκειται για σχεδιασμούς σφαγιασμού του λαού, στους οποίους πρωτοστατεί το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, μαζί του και το ελληνικό».
ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι αντιδημοκρατικό το να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας»
Σε συνέντευξή του ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ δήλωσε,
«Είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό το να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης, της συμφωνίας που έγινε δεν αφορά κάτι το μεμονωμένο. Είναι το σύνολο μιας πολιτικής που δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα δέκα και παραπάνω χρόνια. Πέρα από την οικονομική, ζούμε και μια βαθιά πολιτική κρίση, οι σημερινοί πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί δεν αντανακλώνται κατά καμία περίπτωση στη σύνθεση της σημερινής Βουλής.»
«Σε καμία περίπτωση δεν βλέπω διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης ή εν πάση περιπτώσει να μπουν κάποιοι όροι απέναντι σήμερα στις κυρίαρχες δυνάμεις. Πρόκειται θα έλεγα και, απ΄ ότι φαίνεται, και για έναν ιδιοτελή σχεδιασμό, ο οποίος αναπόφευκτα έχει πια γεωπολιτικές επιπτώσεις και αναρωτιέται κανείς τι είδους σχέδιο, πέρα από τις προσωπικές του επιδιώξεις, εξυπηρετεί σήμερα ο κ. Παπανδρέου.»
Δημοκρατική Αριστερά: «Να μήν γίνει η πολιτική κρίση, κρίση δημοκρατίας»
«Η πλέον καθαρή λύση αυτή την ώρα για να μην μετατρέψουμε την κρίση πολιτικής σε κρίση δημοκρατίας είναι η άμεση προσφυγή σε εκλογές. Η επιλογή αυτή θα δώσει τη δυνατότητα της έκφρασης του ελληνικού λαού για τη διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών και για το περιεχόμενο της πολιτικής διεξόδου από την κρίση», τονίζει σε γραπτή του δήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, και προσθέτει:
«Από την άλλη πλευρά δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και οδηγεί σε δύσκολους δρόμους το δίλημμα του -ενδεχομένου πια- δημοψηφίσματος, που επιβάλλεται να μη γίνει. Υπάρχει, επίσης, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα το οποίο διαμορφώνεται από τους Ευρωπαίους, για την τελική κρίση της ελληνικής βουλής και την επικύρωση της συμφωνίας έως το τέλος Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια υπάρχει περιθώριο εκλογών, ώστε με την επιλογή καθαρών προγραμματικών θέσεων να υπάρξει έξοδος από την κρίση, πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».
Σε συμπληρωματική του δήλωση, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. διευκρίνισε πως οι εκλογές μπορεί να γίνουν σε 21 μέρες με υπηρεσιακή κυβέρνηση.