Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των φορολογικών συστημάτων τους, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των φορολογικών συστημάτων τους, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη φορολόγηση εισοδημάτων και πλούτου.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Inclusive Capitalism, το οποίο παρακολούθησε και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ανισότητα ρίχνει «μια σκοτεινή σκιά » σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, γι’ αυτό και οι χώρες θα πρέπει να επανεξετάσουν τα φορολογικά τους συστήματα.
Πρόσφατη έρευνα του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι οι χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες φαίνεται να βιώνουν μικρότερη και λιγότερο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη από ό, τι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ισότιμα τους φορολογουμένους τους. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις , η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αναλάβουν δράση . Η υπερβολική ανισότητα εμποδίζει τους ανθρώπους – και κατ ‘επέκταση τις οικονομίες – να φτάσουν σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης του δυναμικού τους.
«Μια μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμα και τις αρχές της αξιοκρατίας και της δημοκρατίας», είπε η κα Λαγκάρντ, προτείνοντας στις κυβερνήσεις να προσανατολίσουν τις μεταρρυθμίσεις φορολογικών συστημάτων στοχεύοντας στην ιδιοκτησία, ή την αύξηση των κεφαλαίων που αναδιανέμονται προς τους φτωχούς εργαζόμενους.
Επίσης, επέκρινε την πλειονότητα των κυβερνήσεων για την πρόοδο τους στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, και ιδιαίτερα την αδυναμία τους να επιλύσουν πλήρως το πρόβλημα των τραπεζών που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να αποτύχουν. Ο «τερματισμός της σύνδεσης του κράτους με τις υπερβολικά μεγάλες τράπεζες για να καταρρεύσουν πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα», ανέφερε η Λαγκάρντ.