Σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα,η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και μπανανών απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει τα εγκεφαλικά με το χρώμα των φρούτων, το οποίο εξαρτάται από την παρουσία διαφόρων φυτοχημικών, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την διατροφολόγο Λίντα Ούντε Γκριπ του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου Stroke, σύμφωνα με το BBC, παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτία που τα συγκεκριμένα λευκόσαρκα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέχρι 52% και ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.
Συγκεκριμένα,οι επιστήμονες μελέτησαν για πάνω από δέκα χρόνια περισσότερα από 20.000 ενηλίκους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, με μέση ηλικία 41 ετών και βρήκαν ότι η αύξηση μόλις κατά 25 γραμμάρια στην κατανάλωση τέτοιων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει κατά 9% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Από αυτά, πάνω από τα μισά ήσαν μήλα και αχλάδια.