Το PeristeriNews.gr επισκέφθηκε τον φωτογραφικό κόσμο του Παύλου Σατόγλου.
Της Ευτυχίας Βλάχα
Βρέθηκε στο χώρο της φωτογραφίας τυχαία, αλλά την αγάπησε και δεν την εγκατέλειψε, ακόμη και όταν του δόθηκε η δυνατότητα, να ακολουθήσει την αρχική επιλογή του. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει αρκετά χρόνια καλλιτεχνικών ανησυχιών και δημιουργικής έκφρασης που αποτυπώθηκαν σε μοναδικά έργα τέχνης. Ο λόγος για τον Περιστεριώτη Παύλο Σατόγλου που μετρά στο ενεργητικό του δέκα ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πριν μερικούς μήνες δημιούργησε στην οδό Θουκιδίδου 10, την φωτογραφική αίθουσα τέχνης «ΥΠΟΨΗ», που φιλοδοξεί να γίνει χώρος συνάντησης και παρουσίασης νέων φωτογράφων καλλιτεχνών. Τα εγκαίνια του χώρου έγιναν με την έκθεση έξι μαθητών του, με τίτλο «Η άλλη όψη του νομίσματος», ενώ από τις 19 Ιουλίου φιλοξενείται η ατομική έκθεσή του, με τίτλο «Πυρ και Φως».
Η ενασχόληση του με την φωτογραφία ξεκίνησε μετά τις Πανελλήνιες. «Η σχολή φωτογραφίας ήταν μέσα στις επιλογές μου, δεν ήταν η πρώτη μου. Ξεκινώντας τις σπουδές μου την αγάπησα και δεν μετανιώνω που μπήκα έστω τυχαία. Η συνέχεια ήταν κάτι που μου άρεσε. Με κέρδισε η φωτογραφία. Αμέσως την επόμενη χρονιά πέρασα και γραφιστική που ήταν η πρώτη μου επιλογή πριν μπω στην φωτογραφία. Προτίμησα όμως να συνεχίσω με αυτή. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα γίνονται τελικά για κάποιο λόγο».
Τα θέματα που επιλέγει μας λέει ότι «υπάρχουν ήδη μέσα του, όπως συμβαίνει σε όλους τους δημιουργούς της καλλιτεχνικής φωτογραφίας».
Δεν ωραιοποιεί τις φωτογραφίες, απεικονίζει το θέμα και όπως μας εξηγεί, «όσο καλύτερα γίνεται η λήψη, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε. Από εκεί και πέρα, όλες οι φωτογραφίες είτε είναι από φιλμ είτε ψηφιακές, ακολουθούν επεξεργασία. Η ματιά μου αποτυπώνεται κατά τη λήψη. Υπάρχουν τρόποι μέσω της φωτογραφικής μηχανής, μέσω των ρυθμίσεων να προσαρμόσεις αυτό που είναι μπροστά σου να βγει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που βλέπει ο καθένας. Για παράδειγμα στο έργο με τις φλόγες , οι φιγούρες που έχουν σχηματιστεί είναι αποτέλεσμα των ρυθμίσεων και όχι το photoshop».
Η διάθεση σαφώς και καθορίζει το αποτέλεσμα της δουλειάς. «Οι φωτογραφίες είναι ήδη μέσα μας. Άμα δεν είμαι καλά μέσα μου η φωτογραφία θα είναι κάτι δραματικό κι δυσάρεστο. Αν είμαι καλά μέσα μου θα είναι κάτι χαρούμενο. Κάνεις προσπάθεια να αποδώσεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Δεν βγαίνουν όλα καλά. Ό,τι είναι καλύτερο δείχνεις προς τα έξω, τα υπόλοιπα συνεχίζεις να τα δουλεύεις μέχρι να βγει κάτι ικανοποιητικό».
Η έκθεση «Πυρ και φως» είναι η δεύτερη έκθεση που φιλοξενείται στο χώρο. «Είναι μια έκθεση εμπνευσμένη από τη θρησκεία. Αλλά εκεί τελειώνει και η σχέση της με τη θρησκεία. Αρχές Ιουνίου είχα λάβει μέρος σε μια έκθεση στην Αθήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα. Και είχα δημιουργήσει το έργο «Κόλαση»,το οποίο έφερα στο χώρο. Τυχαία μετά από μερικές ημέρες ψάχνοντας, ανακάλυψα κάτι, σε ένα πακέτο μιας άλλης έκθεσης που είχα κάνει στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο αναμνήσεις από τον Παράδεισο. Έχω στο χώρο, σκέφτηκα, ήδη αναρτημένη την κόλαση, έχω και δουλειά από τον παράδεισο μήπως να τα παντρέψω; Ψάχνοντας λίγο περισσότερο περί παραδείσου και κόλασης, βρήκα μία εργασία του Γεώργιου Μεταλληνού, όπου γράφει ότι ο παράδεισος και η κόλαση στην ορθοδοξία δεν είναι διαφορετικά μέρη, είναι το ίδιο μέρος απλά είναι διαφορετικές καταστάσεις. Αυτός που βρίσκεται στον παράδεισο βλέπει το φως του θεού και νιώθει ευτυχία, ενώ αυτός που είναι στην κατάσταση της κόλασης, το ίδιο φως το αντιλαμβάνεται ως τιμωρία. Έτσι έχω στον ίδιο χώρο το φως και το πυρ . Τον παράδεισο και την κόλαση. Και τα δύο στο ίδιο μέρος».
Αναφορικά με το χώρο που θα συνεχίσει να λειτουργεί, στόχος του δημιουργού είναι να γίνει ένας σημείο τέχνης, φιλόξενος για όλους τους καλλιτέχνες φωτογράφους και δη τους νεότερους που θέλουν να εκθέσουν την δουλειά τους.«Θα παρουσιάζονται δουλειές κυρίως νέων ανθρώπων που είναι πιο δύσκολο να εκθέσουν τα έργα τους. Η πρώτη έκθεση ήταν έξι μαθητών μου από τα ΙΕΚ Κηφισιάς», μας εξηγεί.
Ο Παύλος Σατόγλου είναι πτυχιούχος Φωτογραφίας με μεταπτυχιακές σπουδές στις Γραφικές Τέχνες-Πολυμέσα και στην παραγωγή βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα, Κινούμενα Γραφικά. Επίσης έχει κάνει παιδαγωγικές σπουδές και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων. Εργάζεται ως φωτογράφος, ως εκπαιδευτής φωτογραφίας αλλά και ως καφεκόπτης, καθώς κατάγεται από μία από τις πιο γνωστές οικογένειες καφεκοπτών στο Περιστέρι. Υπήρξε συνδημιουργός του περιοδικού για τη φωτογραφία«ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ».
Έχει γράψει το βιβλίο «Το Διαπόραμα και η Τεχνική του» (Αναζητώ GL, 2004), ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει επιμεληθεί ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και λευκώματα σε τοπικές και διεθνείς παραγωγές. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, όπως και των συνεταιρισμών για την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των εικαστικών (ΟΣΔΕΕΤΕ) και των φωτογράφων (Φοίβος).