«Η Ελλάδα θα είναι πάντα το σύμβολο της δημοκρατίας», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα και νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.
Η Ρομπέρτα Μέτσολα μίλησε στη Βουλή, σε συζήτηση με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει των ευρωεκλογών», απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν τον Ιούνιο στις ευρωεκλογές.
Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας ότι «πρώτα του στέρησαν τη δημοκρατία και μετά τη ζωή. Η φημοκρατία χρειάζεται θάρρος και ο Ναβαλνι το γνώριζε αυτό, όπως και κάθε Ουκρανός που μάχεται στο πεδίο. Το ξέρουμε αυτό, όπως ξέρουμε και πως η Ελλάδα θα είναι πάντα η κοιτίδα της δημοκρατίας», υπογράμμισε.
«Είμαστε καλύτεροι και δυνατότεροι και μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα όταν λειτουργούμε μαζί από κοινού», τόνισε προσθλέτοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, εστιάσαμε στην οικονομική ανάκαμψη και στην ανάκαμψη των κοινωνιών μας και όλα αυτά τα κάνουμε ενώ έχουμε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας».
Τόνισε πως είμαστε «μια ήπειρος που βασίζεται στην ειρήνη. Είναι μια υπόσχεση που δώσαμε σε μια γενιά που γνώρισε μόνο τον πόλεμο. Υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, την ειρήνη, δεν διστάσαμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία όταν το χρειάστηκε και ακόμα και τώρα είμαστε δίπλα της», ανέφερε δηλώνοντας «ευγνώμων» στην Ελλάδα «που προσφέρατε καταφύγιο στους Ουκρανούς πρόσφυγες».
«Η Ευρώπη δεν είναι τέλεια, αλλά είναι όχημα για θετικές αλλαγές»
Αναφερόμενη στους στόχους της Ευρώπης, εξήγησε πως «η Ελλάδα από το 2021 πήρε 15 δισ. σε ενίσχυση. Στόχος μας να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή Ευρώπη. Πιο δίκαιη και πιο ασφαλή. Στόχος μας να χτίσουμε πιο βιώσιμα πράγματα. Να ακούσουμε περισσότερο τους νέους μας, τους αγρότες μας και να δείξουμε πως η Ευρώπη είναι ένα κοινό καλό».
«Η Ευρώπη δεν είναι τέλεια, αλλά πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ένα όχημα για θετικές αλλαγές στις ζωές μας», είπε και σημείωσε πως μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ισότητα.
«Να τονίζω το πόσο σημαντική είναι η θέσπιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο. Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν. Η ισότητα χρειάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η βιωσιμότητα του οικονομικού μας μοντέλου είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει η μετάβαση να ενσωματώσει κάθε τομέα. Και να λειτουργήσει για όλους, για τους αγρότες της Ελλάδας, τις οικογένειες, τους νέους», όπως είπε.
Προσέθεσε πως «θα πρέπει να χτίσουμε μια Ένωση ασφάλειας, η οποία θα συμπληρώνει το ΝΑΤΟ και όχι να εξαρτάται από αυτό. Να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου και να το υπερασπιστούμε. Γι’ αυτό οι ευρωβουλευτές πιέζουν την Κομισιόν να εξετάζει την κάθε χώρα και να κάνει συστάσεις σε κάθε χρόνο. Είναι ένα σχέδιο για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών», επανέλαβε – κάτι που ανέφερε και στις δηλώσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η Ελλάδα κάνει την Ευρώπη πιο σταθερή»
Η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στον Πλάτωνα και στο ρητό του πως «η βαρύτερη ποινή στο να μην κυβερνήσεις, είναι να κυβερνήσει κάποιος κατώτερος από εσένα», και προέτρεψε τους πολίτες να ψηφίσουν όλοι στις ευρωεκλογές.
«Η Ελλάδα κάνει την Ευρώπη πιο σταθερή», υποστήριξε και μίλησε για τις δράσεις που γίνονται και το πώς η χώρα μας διευκολύνει και βοηθά την Ευρώπη σε επίπεδο άμυνας, ενέργειας και μετανάστευσης.
«Η φιλοσοφία αμοιβαίου οφέλους θα πρέπει να είναι η φιλοσοφία μας και για το θέμα της μετανάστευσης. Μαζί καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία ιστορική γι’ αυτούς που χρειάζονται άσυλο και τιμωρεί τους διακινητές», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη νέα γενιά ανέφερε πως «είναι πιο κυνική σε σχέση με την πολιτική. Θεωρεί τις ευκαιρίες στην Ευρώπη δεδομένες», ενώ προσέθεσε πως είναι «πειρασμός» για τους νέους οι προσπάθειές των λαϊκιστών να ζωγραφίσουν ένα ασπρόμαυρο μέλλον.
«Με την επιστολική ψήφο ελπίζω να ακουστεί περισσότερο η φωνή των Ελλήνων στις ευρωεκλογές», τόνισε καταληκτικά η Ρομπέρτα Μέτσολα.