Το πρόγραμμα που θα αφορά πτυχιούχους με πιστοποίηση, είναι η μία από τις δύο φιλόδοξες δράσεις που έχει ετοιμάσει για φέτος η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η δεύτερη αφορά στην διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημοτικών Ανοικτών Ελεύθερων Πανεπιστημίων.
Της Ευτυχίας Βλάχα
Με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο να αποτελεί πια θεσμό για τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας και να κατέχει εξέχουσα θέση στο πρόγραμμά της, η Δημοτική Βιβλιοθήκη συνεχίζει για όγδοη χρονιά την πολύτιμη δράση της.
Στους χώρους του ιστορικού Πέτρινου Δημοτικού Σχολείου όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη, το PeristeriNews.gr συνάντησε την ψυχή του θεσμού, την διευθύντρια κ. Νικολίτσα Καρκούλια. Μιλήσαμε για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, ένα θεσμό ιδιαίτερα δημοφιλή, που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, για όγδοη χρονιά.
Έτσι φέτος η Δημοτική βιβλιοθήκη καινοτομεί και στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Ανοικτών Ελεύθερων Πανεπιστημίων, αλλά και το Τμήμα Μεταπτυχιακών – Ερευνητικών Προγραμμάτων για πτυχιούχους με πιστοποίηση. «Είναι μια σπουδαία δουλειά», λέει η κ. Καρκούλια, «αποτέλεσμα της ανταπόκρισης και της απήχησης που έχει η λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου. Ήδη βρισκόμαστε σε επαφές με πανεπιστήμια και καθηγητές που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμά μας και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση».
Για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο σημειώνει πως «έχει όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν παρόμοια ιδρύματα παιδείας και πολιτισμού και στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή και παρακολούθηση μαθημάτων με μοναδικά κριτήρια τα πνευματικά και πολιτιστικά ενδιαφέροντα. Μέσα στους γενικούς και ειδικούς στόχους περιλαμβάνει τη μόρφωση, την πληροφόρηση, την ενημέρωση, την πνευματική καλλιέργεια όλων των δημοτών».
Χωρίζεται σε δύο εξάμηνα, καθένα από τα οποία αποτελείται από δύο ή περισσότερες θεματικές ενότητες που αφορούν σε λογοτεχνία, ιστορία, λαογραφία, ιατρική, οικονομία, απόδημος ελληνισμός, φιλολογία, πολυπολιτισμικά θέματα, παιδαγωγικά ζητήματα, επικοινωνιολογία, κοινωνιολογία, θετικές επιστήμες, τοπική αυτοδιοίκηση, γλωσσολογία, ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας, διεθνείς σχέσεις, θεολογία, θρησκειολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία.
Τα θέματα αυτά ρυθμίζει Συντονιστική Επιτροπή αποτελούμενη από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μαίρη Τσιώτα, την κ. Καρκούλια και τους εκπαιδευτικούς κ. Δήμητρα Μόσχου και κ. Αλέξανδρο Πατσή.
Για το πρώτο εξάμηνο του φετινού προγράμματος, ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 350 ενδιαφερόμενοι.
Πέραν όμως του Πανεπιστημίου, η βιβλιοθήκη επιχειρεί με μια σειρά δράσεων να γνωρίσει στους δημότες τον θαυμαστό κόσμο του βιβλίου. Υπάρχει αναγνωστήριο για ενηλίκους, δανειστική βιβλιοθήκη, παιδική βιβλιοθήκη, την οποία μπορούν να επισκεφθούν και να χρησιμοποιήσουν, τα σχολεία μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, αλλά και μουσική βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται μουσικές συναντήσεις με επαγγελματίες ή ερασιτέχνες καλλιτέχνες. Σύντομα μάλιστα αναμένεται να δοθεί συναυλία της χορωδίας Τυπάλδου, στο Δημοτικό Θέατρο, στο Δημαρχείο. Το τμήμα της Μουσικής Βιβλιοθήκης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς προσφέρεται και για υποψηφίους απόκτησης Πτυχίου Μουσικών Σπουδών.
Επίσης υπάρχει λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων και Εφήβων, λέσχη Παραμυθιού παιδιών όπου κάθε δεύτερο Σάββατο πραγματοποιείται παρουσίαση και ανάλυση παραμυθιού από Παιδαγωγούς Εκπαιδευτές, διοργανώνονται σεμινάρια παραμυθιού και παραμυθοτράγουδου, και στο τέλος του χρόνου η δράση κλείνει με το Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Άλσος. Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πάντως, είναι αφιερωμένη στα Παραμύθια των Ενηλίκων.
Ακόμη γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και συναντήσεις μαθητών από Σχολεία της πόλης που έχουν φοιτήσει ή αποφοιτήσει στο παρελθόν και θέλουν να συναντηθούν ξανά.
Σημαντική δράση είναι και η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και δίνει στο κοινό την δυνατότητα να ανταλλάξει τα διαβασμένα βιβλία του. Δράσεις πολλές που για να επιτευχθούν είναι απαραίτητη η βοήθεια όλων.
Για το λόγο αυτό η βιβλιοθήκη δέχεται εθελοντές με στόχο, σύμφωνα με την κ. Καρκούλια «την βελτίωση, ανάπτυξη και εύρυθμη συνέχιση όλων των κλασικών και καινοτόμων δράσεων που προκύπτουν από τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως κέντρου πολιτισμού, φιλομάθειας και πνευματικότητας».
Έτσι έχει δημιουργηθεί η ομάδα «Φίλοι της Βιβλιοθήκης» με εθελοντές , η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη, καθώς όπως τονίζει η κ. Καρκούλια «δεν σταματάμε να εργαζόμαστε για την εξέλιξη του θεσμού. Επιδίωξή μας είναι η συνεχής κατάρτιση μιας ποιοτικής σύγχρονης και πλούσιας συλλογής, η στελέχωσή των υπηρεσιών με κατάλληλο και επαρκές προσωπικό, η εξασφάλιση επαρκούς χώρου και η διαμόρφωση κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, η οργάνωση και διαχείριση του υλικού της συλλογής, η εξασφάλιση οικονομικών πόρων απαραίτητων για την λειτουργία τους, κατάλληλου εξοπλισμού για τις τρέχουσες και νέες ανάγκες, η σύνδεση και ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες βιβλιοθήκες καθώς και με σχετικούς οργανισμούς , η προβολή και προώθηση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης με την δημιουργία ηλεκτρονικών σελίδων στο διαδίκτυο και την οργάνωση εκδηλώσεων».