Οι πληθυσμοί των καμηλοπαρδάλεων έχουν πέσει κατακόρυφα τα τελευταία 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πλέον απειλούμενοι με εξαφάνιση. Το 1985 υπήρχαν μεταξύ 151.702 και 163.452 καμηλοπαρδάλεις στον πλανήτη, αλλά το 2015 ο αριθμός αυτός έπεσε σε μόλις 97.562, σημειώνοντας πτώση 36% – 40%, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Οι ιθύνοντες της ένωσης κάλεσαν τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα στο Κανκούν του Μεξικό να δράσουν τώρα, προτού εξαφανιστούν οριστικά οι καμηλοπαρδάλεις.
Η IUCN άλλαξε το καθεστώς των καμηλοπαρδάλεων στην «κόκκινη» λίστα τους με τα απειλούμενα είδη, από «με ελάχιστη ανησυχία» σε «ευάλωτες». Η λαθροθηρία, οι εμφύλιες συγκρούσεις, και η απώλεια των ενδιαιτημάτων λόγω της αποψίλωσης των δασών και της γεωργίας είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες της πληθυσμιακής πτώσης των δημοφιλών ζώων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του συνεπικεφαλής της ομάδας ειδικών της IUCN, Τζούλιαν Φένεσσυ, στην βρετανική εfημερίδα Guardian, οι καμηλοπαρδάλεις βρίσκονται σε μία διαδικασία «σιωπηλής εξαφάνισης», και πολλοί οικολόγοι δεν γνώριζαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το είδος.
Στην κόκκινη λίστα της IUCN υπάρχουν πάνω από 85.000 είδη, με πάνω από 24.000 να χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα με εξαφάνιση, αλλά μερικά είδη δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, επειδή δεν έχουν ακόμα μελετηθεί.
«Οι κυβερνήσεις που συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα έχουν την τεράστια ευθύνη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Όχι μόνο για τα απειλούμενα είδη, αλλά και για το ανθρώπινο συμφέρον, όπως την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε η γενική διευθύντρια της IUCN, Ίνγκερ Άντερσεν.