«Εξαιρετική» χαρακτήρισε το Μαξίμου τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι «δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες – κατά το Μαξίμου – διάγουν αυτή την περίοδο την καλύτερή τους φάση. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
Όπως επισήμαναν κυβερνητικοί παράγοντες, κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας «καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Κατά τους ίδιους κύκλους, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες – όπως τόνισε – αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.
«Καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»
«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Σύμφωνα με το Μαξίμου, συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ενώ από τον Πρωθυπουργό τονίστηκε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή – όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές – υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή τριμερή συνεργασία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση».
Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε παράλληλα τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσει η προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.
«Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας εν μέσω περιοχών κρίσεων που αναμενόμενα ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, είναι δεδομένη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της στρατηγικής μας σχέσης» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, τέλος, η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Με αυτή τη στόχευση, το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.
ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».
«Αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΙΝΑΛ: Η εικόνα του θεατή Πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τραμπ προβλημάτισε σοβαρά
Επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ζητεί το Κίνημα Αλλαγής εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
«Η εικόνα του θεατή Πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Τραμπ, προβληματίσε σοβαρά τους Έλληνες» σχολίασε το κόμμα σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να προβάλει δημόσια ενώπιον του κ. Τραμπ, τις εθνικές μας θέσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν το έπραξε».
ΚΚΕ: Παρουσία – ντεκόρ του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον των πολεμικών απειλών Τραμπ
Για «πανηγυρική χρεοκοπία της πολιτικής των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου» που υποστηρίζουν ότι «η δήθεν προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας περνάει μέσα από τη στήριξη των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών» κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα η χθεσινή συνάντηση αποτελεί την «επίσημη και πανηγυρική χρεοκοπία της τακτικής του εφησυχασμού, που καλλιέργησε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της Ν.Δ., για τους ισχυρούς τάχα ‘συμμάχους’ που θα αποτελέσουν ασπίδα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα».
«Η παρουσία – ντεκόρ του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον των πολεμικών απειλών Τραμπ εναντίον του Ιράν είναι ενδεικτική του ρόλου, που επιφυλάσσουν για την Ελλάδα οι ΗΠΑ, εκείνου του ορμητηρίου τους για να υλοποιούν τα σχέδια τους στην ευρύτερη περιοχή» τονίζει το ΚΚΕ. Επισημαίνει ακόμη πως «η εκκωφαντική σιωπή -για μια ακόμη φορά- ενός Αμερικάνου προέδρου απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, δείχνει ότι αυτό που τους νοιάζει είναι να μη διαταραχθεί η συνοχή του ΝΑΤΟ, και μάλιστα σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και αυξάνουν οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής».
«Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συνδιαχείριση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό την εποπτεία των Αμερικάνων. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, προχώρησαν στη σύναψη της επικίνδυνης «αμυντικής» συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ και την επέκταση των ξένων βάσεων στην Ελλάδα. Αναβάθμισαν τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Προχώρησαν σε ενεργειακές συμφωνίες που κανένα όφελος δεν έχουν για τον ελληνικό λαό και χωρίς την προηγούμενη ανακήρυξη ΑΟΖ» υποστηρίζει το ΚΚΕ προσθέτοντας πως «μοναδικό κριτήριό τους ήταν η συμμετοχή και του εγχώριου κεφαλαίου στην μοιρασιά που γίνεται στην περιοχή με την εκμετάλλευση και το αίμα των λαών».
«Στην ουσία πρόκειται για μια κοινή εξωτερική πολιτική που σήμερα φανερώνει ακόμη περισσότερο τους τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό» συνεχίζει το κόμμα, προσθέτοντας πως είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις «πολύ ανησυχητικές » εξελίξεις.