Το εκτίναξαν εντάσσοντας τις πρώην δημόσιες επιχειρήσεις, τις αμυντικές δαπάνες, τους Δήμους – Νομαρχίες, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε στη Γερμανία
Βαριές καταγγελίες ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, στο οποίο στηρίχθηκαν όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα και η ίδια η είσοδος της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, μπορεί να μην είναι πραγματικά, έκανε η κυρία Ζωή Γεωργαντά, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ υπαινίχθηκε ότι οι εθνικοί λογαριασμοί, δηλαδή τα ελλείμματα, τα έσοδα, οι δαπάνες και το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τους εθνικούς λογαριασμούς, δεν οριστικοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά έρχονται στην Αθήνα απευθείας από την Eurostat.
“Το έλλειμμα για το 2009 έβγαινε γύρω στο 12%, ασκήθηκαν πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και τον πρόεδρό της κ. Βάλντερ Ραντερμάχερ, ο οποίος ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ” αποκάλυψε σε συνέντευξή της το απερχόμενο μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωή Γεωργαντά.
Η κυρία Γεωργαντά, καθηγήτρια Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, περιέγραψε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες μεθοδεύσεις και μαγειρέματα με σκοπό να διογκωθεί το ελληνικό έλλειμμα. “Για την αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% ελήφθησαν υπ’ όψιν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ” υποστήριξε η κυρία Γεωργαντά σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό 9 και στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.
“Εν μία νυκτί η Eurostat αποφάσισε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ πρέπει να ενταχθούν στο έλλειμμα” τόνισε η κυρία Γεωργαντά, η οποία ισχυρίστηκε ότι η αναθέώρηση των στοιχείων έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης μελέτης. Κυρίως όμως παρατήρησε ότι στο έλλειμμα προστέθηκαν μόνο οι δαπάνες -και όχι τα έσοδα- των ΔΕΚΟ…
“Μας έλεγαν να μην μιλάμε, ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα” πρόσθεσε η καθηγήτρια Οικονομετρίας και αναφέρθηκε σε μία συγκεκριμένη συνομιλία της με τον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. “Δεν είναι εδώ Σύγκλητος πανεπιστημίου, ούτε και πρυτανικό συμβούλιο για να εκφράζετε τις απόψεις σας, είναι δημόσια διοίκηση και πρέπει να υπακούσετε…” αποκάλυψε η κυρία Γεωργαντά ότι της είχε απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν επιχείρησε να του εκφράσει τις ενστάσεις της.
Η καθηγήτρια και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής την τελευταία διετία αποκάλυψε ότι την αμφίβολη αναθεώρηση του ελλείμματος, στην οποία εδράστηκαν όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, τις παραλείψεις στη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ, τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις του Γερμανού προέδρου της Eurostat και το γεγονός ότι στο έλλειμμα του 2009 προστέθηκαν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ, είναι στοιχεία τα οποία έχει μεταφέρει στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, στον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Κακλαμάνη, στα πολιτικά κόμματα, στις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών…
“Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήθελε να λειτουργούμε σαν σφραγίδα, δεν ήθελε να είμαστε ανεξάρτητοι, μας παραπλάνησε”, υπογράμμισε η κυρία Γεωργαντά. Οταν ρωτήθηκε αν πράγματι η Στατιστική λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία απάντησε ότι το ΔΣ δεν έχει συγκληθεί εδώ και ένα χρόνο και ότι τα 11 μέλη του δεν έχουν υπογράψει καμία από τις αποφάσεις που ήλεγχε αποκλειστικά ο πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδρέας Γεωργίου σε συνεργασία με τη Eurostat.
Η καθηγήτρια, η οποία επελέγη για το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ μέσω της διαδικασίας του opengov δήλωσε ότι τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Στατιστικής Αρχής ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι “μας επέλεξαν επειδή είμαστε ΠΑΣΟΚ”. Συνεχίζοντας, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας τόνισε ότι “ο κ. Ραντερμάχερ δεν ενδιαφέρεται για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, μας έχουν για μπανανία”, ενώ υποστήριξε ότι ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πραγματικό έλλειμμα του 2009.
“Βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή” ήταν η φράση της κυρίας Γεωργαντά με την οποία η καθηγήτρια επιχείρησε να συνοψίσει τι έχει αντιληφθεί ότι συμβαίνει από τις διαρκείς παρεμβάσεις των ξένων για τον “προσδιορισμό” των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας…