Τη φράση που επαναλαμβάνει συνεχώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» χρησιμοποίησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά της Ελλάδας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ενόχλησή του για ελληνική στρατιωτική άσκηση σε Ρόδο και Λέσβο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί.
«Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτό. Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την πολιτική των παραβιάσεων, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών» είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις του, υποστήριξε: «Ή κάνει πίσω η Ελλάδα ή κάνουμε αυτό που πρέπει. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρός μας είπε ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών καταφέρθηκε, με εμπρηστική ρητορική, κατά του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια. «Όλος ο κόσμος άρχισε να δίνει την προσοχή της εκεί. Δηλαδή στον τουρκικό κόσμο, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Κεντρική Ασία.
Σήμερα (σ.σ. χθες) και ο Νίκος Δένδιας (πήγε) αμέσως εκεί… Εκεί πήρε την ανάσα. Κάνει κάποια ταξίδια. Όπου κι αν πάμε, φυσικά, τρέχει από πίσω. Να είναι καλά. Ο Νίκος Δένδιας. Παλιός μου φίλος είναι. Και φυσικά, είναι προβληματισμένοι (ανησυχούν). Γιατί ανησυχούν; Η “ΤΔΒΚ” έγινε μέλος παρατηρητής στη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη. Αλλά αυτό είναι μια αρχή. Στην πραγματικότητα, με τον τουρκικό κόσμο να δέχεται την “ΤΔΒΚ” ως μέλος παρατηρητή, η Oργάνωση Tουρκικών Kρατών και ο τουρκικός κόσμος κατέβηκε με αυτόν τον τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι η εμβέλειά του έχει ενισχυθεί» είπε.
Τα σενάρια σύγκρουσης με την Ελλάδα
Το ερώτημα που απασχολεί περισσότερο είναι εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -και οι τούρκοι αξιωματούχοι- θα αρκεστούν στις γνωστές απειλές και τους λεονταρισμούς ή θα επιχειρήσουν να κάνουν πράξη τις πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας.
Για το θέμα αυτό, μίλησαν ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής διπλωματίας και ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.
«Το πεδίο αντιπαράθεσης φέρνει ψήφους στον Ερντογάν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τίποτα δεν θα συμβεί καθώς σε περίοδο έντασης προκύπτουν σφάλματα και αστοχίες», είπε ο επίκουρος καθηγητής διπλωματίας και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία δεν έχει ως βασικό σενάριο τη δημιουργία θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα. Όχι μόνο διότι έχει μπροστά του εκλογές ο κ. Ερντογάν, αλλά κυρίως διότι λογαριάζει πολύ περισσότερο την Ελλάδα απ ότι λογαριάζει άλλες γειτονικές χώρες, όπως είναι η Συρία και το Ιράκ, στις οποίες έχει επέμβει κατ επανάληψιν, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Τουρκία είναι πολύ ισχυρότερη στρατιωτικά από εκείνες. Αντίθετα, η Ελλάδα μπορεί να αντιπαρατάξει τη δική της ισχύ και επομένως να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην Τουρκία».
«Η στρατηγική της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει προβλήματα και να μας οδηγήσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου εμείς έχουμε να χάσουμε πολλά», τόνισε από την πλευρά του ο στρατηγός Ζιαζιάς.
Πρόσθεσε, ότι οι συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη Γαλλία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν δυσκολίες στην Τουρκία που κάνει πολιτικό μπούλινγκ σε συμμάχους μας, είπε ο Κ. Ζιαζιάς και τόνισε:
«Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα αυτήν την εποχή η Τουρκία και τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές δεν διακινδυνεύει θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν».