Για την πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας μιλάει αποκλειστικά στο PeristeriNews.gr η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.
Η Υφυπουργός απαριθμεί τις ενέργειες του Υπουργείου το τελευταίο διάστημα τονίζοντας πως καμία γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη.
Τον τελευταίο χρόνο αρκετές καταγγελίες για περιστατικά βίας και κακοποίησης βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πιστεύετε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας;
Ολοένα και περισσότερες γυναίκες, βρίσκουν τη δύναμη να «σπάσουν» τη σιωπή τους και να καταγγείλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης που έχουν βιώσει. Το γεγονός ότι βλέπουμε τις γυναίκες αυτές να παίρνουν τη μεγάλη απόφαση και να μιλούν ανοιχτά για τις τραυματικές εμπειρίες που έκρυβαν για καιρό ίσως και χρόνια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Η προϋπάρχουσα «σιωπή» οφειλόταν στο ότι μέχρι πρότινος τα θύματα φοβόντουσαν να αποκαλύψουν την αλήθεια γιατί αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία. Αυτό όμως έχει αλλάξει. Πλέον ακούμε! Η πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό κάθε γυναίκας, προωθώντας σειρά μέτρων και δράσεων για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Και η κοινωνία όμως έχει ωριμάσει. Και μαζί, κοινωνία και πολιτεία, είναι ξεκάθαρο πως δείχνουν μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης και βίας, είτε αυτή ασκείται σε χώρους εργασίας και δημόσιους χώρους είτε στην ίδια την οικογενειακή εστία.
Ποιες είναι οι δράσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης;
Η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πριν από λίγους μήνες πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχεδιάζουμε κι άλλες εκστρατείες ενημέρωσης. Επίσης, προχωρήσαμε στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, ενώ το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων προκρίνει την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ο πρώτος από τους 4 άξονες του Σχεδίου Δράσης επικεντρώνεται σε μέτρα για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας, την επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών των αρμόδιων αρχών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Παράλληλα δημιουργήσαμε ένα «Εργαλείο εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας» που αξιολογεί τον κίνδυνο υποτροπής ενός περιστατικού βίας. Ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου βίας ή επανάληψης αυτής, σε γυναίκες θύματα, είναι ζωτικής σημασίας για την συντονισμένη, αποτελεσματική και άμεση προστασία τους, διότι βοηθάει τους επαγγελματίες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής (Συμβουλευτικά Κέντρα για Γυναίκες θύματα Βίας, Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία, Ιατροδικαστική Υπηρεσία και Κοινωνικές Υπηρεσίες) να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και να προβούν στην διαχείρισή του, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες τους.
Η πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου θα γίνει στους Δήμους Περιστερίου, Καβάλας, Ηρακλείου (Κρήτης). Μάλιστα η πρώτη επίσημη παρουσίασή του, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου 2022 σε εκδήλωση στο κτίριο ΚΥΒΕ του Δήμου Περιστερίου, όπου στεγάζεται και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου.
Επιπλέον, είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχουμε προχωρήσει στην εκπαίδευση εκατοντάδων αστυνομικών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας κατά των γυναικών, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποιούμε δράσεις στα σχολεία όλης της χώρας με στόχο να μάθουμε στα παιδιά μας να απορρίπτουν τις διακρίσεις με βάση το φύλο και τη βία κατά των γυναικών.
Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που θέλει να ζητήσει βοήθεια για περιστατικά βίας;
Οι γυναίκες – θύματα βίας αλλά και τρίτα πρόσωπα από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον τους μπορούν να καλούν δωρεάν στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο προκειμένου να παρέχει οδηγίες ή ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας.
Η Γραμμή στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα βίας και οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Παράλληλα τα θύματα βίας μπορούν να επικοινωνήσουν και με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: sos15900@isotita.gr.
Επίσης, τα θύματα μπορούν να απευθύνονται στα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών μας που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν για τις διευθύνσεις ή τα τηλέφωνα των Κέντρων στις ιστοσελίδες https://metoogreece.gr/ ή https://womensos.gr/. Το Δίκτυο Δομών μας περιλαμβάνει ακόμη 19 ξενώνες, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.
Είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα ή στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900;
Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το πρώτο τρίμηνο του 2022 η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε περισσότερες από 2.500 κλήσεις και πάνω από 1.100 άτομα απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών μας.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022 το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου επισκέφθηκαν πάνω από 25 άτομα. Το προσωπικό και τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου του Δήμου Περιστερίου, όπως και των άλλων Συμβουλευτικών Κέντρων που υπάρχουν στη χώρα, κάνουν εξαιρετική δουλειά, βοηθούν τις γυναίκες θύματα βίας να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας και να σταθούν στα πόδια τους.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στις γυναίκες – θύματα βίας;
Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας και καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας. Εμείς ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους, να μιλάνε και να καταγγέλλουν. Είμαστε όλοι και όλες στο πλευρό τους για να τις βοηθήσουμε να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνουν και να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους.