«Χτύπημα» στην «καρδιά» δύο πολυμελών αυτοτελών εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν λαθρεμπόριο χρυσού σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια και τον εξήγαγαν στην Τουρκία κατάφεραν το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, που τις εξάρθρωσαν μετά από πολύμηνες έρευνες.
Τα δύο κυκλώματα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία διετία, στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, χωρίς να καταβάλλουν φόρους και άλλες νόμιμες επιβαρύνσεις κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία.
Ο χρυσός που διακινούσαν προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.
Η αστυνομία υπολογίζει ότι από την παράνομη δραστηριότητα των δύο αυτών εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο στερήθηκε δασμούς και φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.
Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, την Τρίτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, της Ε.Κ.Α.Μ. και της Δ.Ε.Ε., με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών της ΓΑΔΑ, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και Περιφερειακών Υπηρεσιών, συνελήφθησαν συνολικά 63 μέλη των δύο οργανώσεων, 55 Έλληνες και οκτώ αλλοδαποί. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία.
Στην πράξη, με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια, λειτουργούσαν δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις. Και οι δύο έκαναν καθημερινά τις παράνομες συναλλαγές τους χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμες», καθώς λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων με παρεμφερές αντικείμενο, διακινώντας σε ημερήσια βάση μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.
Βασικό χαρακτηριστικό των δύο οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων, καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε άλλη πηγή, αδιάφορης προέλευσης.
Στόχος των δύο κυκλωμάτων ήταν η συνεχής παράνομη εξαγωγή του χρυσού στην Τουρκία, κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που εκτελούσαν το δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.
Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12.000 ευρώ, καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ, καθώς και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.
Τα κέρδη που οι δράστες αποκόμιζαν από την εγκληματική αυτή δράση τους τα νομιμοποιούσαν με την απόκτηση περιουσίας, όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, την επέκταση των επιχειρήσεών τους κλπ, ενώ διαβιούσαν πολυτελή βίο.
Κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων, εκ των οποίων η μία διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων-αγοράς χρυσού, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις, όπως:
- Ζάχαρη: Χρυσός.
- Κίτρινο: Χρυσός.
- Fine : Χρυσός 24 καρατίων.
- Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
- Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
- Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
- Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ.
- Ταξιδιώτες: Πακέτο που περιέχει χρυσό και χρήματα.
- Γραμμές: Χιλιάδες ευρώ.
- Χαρτιά: Χρήματα.
Οι δύο οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης ήταν σε γνώση της άλλης. Μάλιστα, τα αρχηγικά μέλη τους είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.
Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε σε κλείσιμο πάγιων συμφωνιών και επέτρεπε στις δύο οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας να επηρεάζει την άλλη. Αντιθέτως, ανάλογα με το αντικείμενο δράσης, κατά καιρούς υπήρχαν και συνεργασίες.
Από τις έρευνες που έγιναν σε σπίτια και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ.
- Πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλών, αξίας 235.600 ευρώ.
- 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ.
- 1.121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ.
- 360 χρυσά νομίσματα.
- 18 πολύτιμες πέτρες.
- Δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ.
- Δύο εικόνες εμφανούς παλαιότητας,
- 850.000 ευρώ,
- Επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,
- Πέντε πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, δύο αεροβόλα και 212 φυσίγγια.
- Μικροποσότητα χασίς.
Κατά την αποψινή επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης στη ΓΑΔΑ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος, συνεχάρη όλους τους αστυνομικούς που συνέβαλαν στην αποδόμηση των δύο αυτών εγκληματικών οργανώσεων, για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν.
Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση αναφέρθηκε σήμερα και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή. «Το συγκεκριμένο δίκτυο είχε ξεζουμίσει -ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της κρίσης- δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν εν μία νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, οι οποίοι μέσα στην απελπισία τους προσπάθησαν να βρουν τη δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Αθηνών σε βάρος των 63 κατηγορουμένων που φέρονται να εμπλέκονται στα δύο κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού.
Συγκεκριμένα, κατά περίπτωση ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της:
- Εγκληματική οργάνωσης.
- Λαθρεμπορίας.
- Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
- Τοκογλυφίας.
Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν και τα πλημμελήματα της:
- Παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών.
- Παράβασης του νόμου περί όπλων.
- Αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.
- Πλαστογραφίας μετά χρήσεως.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην ανακρίτρια, προκειμένου να λάβουν προθεσμίες.