«Πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει την υπεροχή της χώρας μας σε επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα γαλλικά Rafale, κατά την ομιλία του στην τελετή παραλαβής των έξι μαχητικών αεροσκαφών στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα.
«Υπερήφανη η πατρίδα μας υποδέχεται τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα πρώτα έξι από τα 24 υπερσύγχρονα Ραφάλ, τα οποία είναι τα πρώτα μαχητικά που εντάσσονται στη δύναμή της έπειτα από μία δεκαετία και πλέον» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «μία νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά αλλά και ένα σαφές δείγμα της Ελλάδας που ακμάζει και αλλάζει σε όλα τα πεδία».
«Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ 16 μήνες μετά την παραγγελία τους. Είναι ετοιμοπόλεμα καθώς τα πληρώματά τους και το προσωπικό υποστήριξης έχουν ήδη ολοκληρώσει έναν απαιτητικό κύκλο εκπαίδευσης» συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «οι ‘ριπές του ανέμου’, όπως δηλώνει το όνομά τους, είναι έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς».
Εντός του έτους η παραλαβή ακόμη έξι αεροσκαφών
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «μέσα στο 2022 θα αφιχθεί η δεύτερη εξάδα αεροσκαφών και μέχρι τα μέσα του 2023 η τρίτη για να ακολουθήσουν αμέσως τα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη του συνολικού εξοπλιστικού μας σχεδίου».
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η προμήθεια των νέων μαχητικών συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας «η οποία είχε καταστεί κατεπείγουσα» και συνεχίζει την παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Τόνισε ακόμη πως η απόκτησή τους καθιστά την Πολεμική Αεροπορία «μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο» και σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας.
«Τα νέα Ραφάλ είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο, για όλη την περιοχή. Σε λίγο θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τις οποίες μοιράζονται οπλικά και αμυντικά συστήματα και έχουν κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας. «Για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης» δήλωσε.
«Κλείνουμε την πόρτα σε κάθε απειλή»
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, ούτε τα αυθαίρετα πυροτεχνήματα» καθώς «σε αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική εγρήγορση». «Το μήνυμα των καιρών είναι η αλήθεια και η συνεννόηση στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα στην περιοχή μας στη βάση του δικαίου της θάλασσας. Σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτόν θα προστατεύουν τα νέα Ραφάλ για την απόκτησή των οποίων δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοικτά τα παράθυρα του διαλόγου» είπε.
Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα «Γεράκι», όπως Ιέραξ βαφτίστηκαν και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τα πρώτα τέσσερα στρατιωτικά αεροπλάνα που παρέλαβε η Ελλάδα από τη Γαλλία πριν από 110 χρόνια. «Την προσγείωση εκείνων των πρώτων αεροσκαφών ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί με την άφιξη των σύγχρονων απογόνων τους στην Τανάγρα» ανέφερε.
Απαλλάσσονται από φόρο τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα
Ως ανταπόδοση στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε παράλληλα την απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και σε Σώματα Ασφαλείας.
«Επένδυση στην Άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας συγκεκριμένα ότι «στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων και τη ναρκαλιεία απαλλάσσονται από κάθε φόρο».
Όπως είπε, το μέτρο αυτό αφορά «πρωτίστως τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν αεροπορική βοήθεια με αεροπορικά μέσα».
«Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της ελληνικής Πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη με ασφάλεια» τόνισε.