Την παραίτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά τον σάλο που ξέσπασε από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.
Την παραίτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά τον σάλο που ξέσπασε από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.
Στο πόρισμα του, το οποίο απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πόλυς Πολυβίου τονίζει ότι την κύρια ευθύνη για την τραγωδία στο Μαρί φέρει ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το γενικό πρόσταγμα, καθώς και την κυριαρχική εξουσία σε σχέση με το υπό κρίση θέμα και έχει τη μέγιστη ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αμέλεια και την ολιγωρία που επέδειξαν οι υπουργοί και οι συνεργάτες του».
Από τη πλευρά του, το ΑΚΕΛ απορρίπτει, ως «αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα τα συμπεράσματα στο πόρισμα του κ. Πολυβίου, αναφορικά με την απόδοση ευθυνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης και διερωτήθηκε γιατί κάποιοι «συνεχίζουν να συντηρούν κλίμα πολιτικής ανωμαλίας».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε σημερινή δήλωση του χαρακτήρισε το πόρισμα Πολυβίου «καταπέλτη εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας», ο οποίος «επέδειξε αναξιοπιστία, ατολμία και ευθυνοφοβία, έπληξε τους θεσμούς κι επέλεξε να οχυρωθεί πίσω από την ηγεσία και τον σκληρό οργανωμένο πυρήνα του ΑΚΕΛ». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι ένας Πρόεδρος χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση» και πρέπει «είτε να παραιτηθεί, είτε να επιδιώξει ανανέωση της λαϊκής εντολής».
Η κατάσταση «οδηγεί τον τόπο σε μείζονα πολιτική κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου κι επανέλαβε την προτροπή του ΔΗΚΟ στον κ. Χριστόφια «να δώσει πρώτος το παράδειγμα της ανάληψης ευθυνών αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες για την Κύπρο», καθώς οι σοβαρές πολιτικές, θεσμικές και προσωπικές ευθύνες που του αποδίδει το πόρισμα «δεν αφήνουν άλλη επιλογή στον Πρόεδρο Χριστόφια, παρά μόνο αυτή της παραίτησης».
Η ΕΔΕΚ, από την πλευρά της, χαρακτήρισε διά στόματος του Β’ Αντιπροέδρου της, Σοφοκλή Σοφοκλέους «παράδοξο και τραγελαφικό» το γεγονός ότι «αυτοί που διόρισαν τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής και δήλωναν ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το πόρισμα που θα εκδώσει, να παρουσιάζονται τώρα να το αμφισβητούν». Μάλιστα, τόνισε πως ο Πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα αναλάμβανε τις οποιεσδήποτε ευθύνες θα προέκυπταν από το πόρισμα. «Οι ευθύνες αυτές είναι αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες και θα πρέπει να παραιτηθεί» κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του κόμματος ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια «να αποδεχθεί και να αναλάβει τις ευθύνες που του έχουν καταλογιστεί».
Συζήτηση του πορίσματος Πολυβίου στην Ολομέλεια της Βουλής αι έκδοση απόφασης που να συνάδει με το πνεύμα και το γράμμα του πορίσματος προωθεί ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, τονίζοντας πως «ο δρόμος της συναίνεσης ξεκινά από την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια».
Πάντως, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κομμάτων αναφορικά με τη χθεσινή του δήλωση σε σχέση με το πόρισμα Πολυβίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «δεν θέλω να προχωρήσω πέραν του ότι είπα ψες. Θα μελετηθεί ξανά και ξανά το πόρισμα του κ. Πολυβίου, αλλά και το πόρισμα της Αστυνομίας. Είμαστε αρκούντως ψύχραιμοι να αναμένουμε, να μελετήσουμε και τα πορίσματα της Αστυνομίας».