Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Κρήτη, μετά τον χθεσινό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα πάνε όλα καλά και θα έχουμε ομαλή μετασεισμική ακολουθία.
Τόσο ο κ. Λέκκας όσο και ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δεν απέκλεισαν έναν μετασεισμό μεγέθους 5,6 ρίχτερ από τον ίδιο εστιακό χώρο.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μένει να επιβεβαιωθεί. Σημείωσε επίσης ότι αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε όλοι καλά προετοιμασμένοι, φορείς και πολιτεία, τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε την Κρήτη
Να επισπεύσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος την Τετάρτη (13/10) επισκέφτηκε την Κρήτη για να δείξει τη στήριξή του στους πληγέντες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι και ζήτησε να αποσυρθεί το νέο ΦΕΚ, που, όπως ενημερώθηκε από τους πολίτες, επί της ουσίας αναιρεί το περιεχόμενο των αποζημιώσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Βλέποντας από κοντά την έκταση των καταστροφών ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το κρίσιμο είναι να μην ερημώσει η περιοχή» και αναφέρθηκε στο πλέγμα των προτεραιοτήτων που πρέπει να τεθούν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη και άλλους τοπικούς φορείς, είπε ότι οι περισσότερες οικίες της περιοχής δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ σε ό,τι αφορά την αμεσότητα εφαρμογής των μέτρων σημείωσε ότι «η γραφειοκρατία, ακόμη και στην ψηφιοποιημένη μορφή, είναι ανίκητη».
«Πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα των πολιτών. Ήρθα μερικές μέρες μετά τον σεισμό γιατί τις πρώτες μέρες λίγα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν. Ήρθα τώρα και αυτό που θα κάνουμε είναι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή στην τύχη της, να μη γίνει το ίδιο με το Δαμάσι που οι αποζημιώσεις δόθηκαν ένα χρόνο μετά» δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επίσης χαρακτήρισε κρίσιμο και το θέμα με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζόμενους της περιοχής, που δεν έχουν πλέον εισόδημα, και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για εισόδημα έκτακτης ανάγκης μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και νέα ρυμοτόμηση στην περιοχή και δημιουργία νέων κατοικιών σε άλλους χώρους, ενώ έστειλε το μήνυμα πως η πολιτεία πρέπει να σκύψει, ουσιαστικά, δίπλα στους κατοίκους «και όχι να κάνει ένα πέρασμα για τσικουδιά». «Θα δώσουμε μάχη για να μην ερημώσει η περιοχή», πρόσθεσε.
Στη Σητεία ο Γ. Πλακιωτάκης
«Η πολιτεία, η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός, είναι από την πρώτη στιγμή κοντά στους πληγέντες από τους σεισμούς. Ήρθαμε σήμερα εδώ για να συμβάλουμε στην προώθηση λύσεων αλλά και για να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε περιοχές της Σητείας μετά τον χθεσινό σεισμό.
Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα και από ότι φαίνεται, το Λασίθι, η Σητεία, άντεξαν.
Ο υπουργός Ναυτιλίας κάλεσε τους συμπολίτες του να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις της πολιτικής προστασίας και να τους διαβεβαίωσε ότι η στήριξη και η αρωγή της πολιτείας θα είναι και πλήρης και αποτελεσματική.
Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε, επίσης, ότι σε επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, αποδέχθηκε την πρότασή του και θα αποκαταστήσει πλήρως τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο στη Σητεία.
«Θέλω να τον ευχαριστήσω για τη συνεισφορά του. Πολύ σύντομα, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί ξανά τους πιστούς και θα είναι ακόμη καλύτερο από πριν» κατέληξε ο υπουργός.