Κλασσικό και αγαπημένο πιάτο το κουνέλι στιφάδο.
Κλασσικό και αγαπημένο πιάτο το κουνέλι στιφάδο.
Υλικά (6 μερίδες)
1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες
2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
3 φλυτζάνια τσαγιού φρέσκες ώριμες ντομάτες, περασμένες απ᾿ το μούλτι
1 κουταλάκι σούπας πελτέ
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 πρέζα ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
1/2 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
3 κουταλάκια σούπας ξύδι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια σε νερό (όταν τα καθαρίζουμε μέσα στο νερό, αποφεύγουμε το κλάμα).
Βάζουμε το λάδι σε πλατιά κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, αφού τα πλύνουμε και τα στραγγίσουμε καλά.
Όταν σοταριστεί απ᾿ όλες τις πλευρές, το σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ, τη ντομάτα και ένα ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μισομαλακώσει το κρέας, 50΄- 55΄ περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
Όταν μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο άλλα 40΄με 50΄ περίπου, ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας και τα κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
Όταν σβήσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ξύδι.
Tip
Το στιφάδο μπορούμε να το μαγειρέψουμε σχεδόν με όλα τα κρέατα. Η καλύτερη εναλλακτική αντί για κουνέλι είναι το μοσχάρι, και μάλιστα το χτένι κομμένο σε μεγάλους κύβους.