Το κότσι είναι ένα φαγητό που θέλει υπομονή. Η διαδικασία προετοιμασίας του πρέπει να ξεκινήσει από το προηγούμενο βράδυ, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Υλικά
– 3 κότσια χοιρινά με πέτσα (με βάρος περίπου 1.500 γρ. το καθένα, που αντιστοιχεί περίπου σε δύο μερίδες)
– 3 κ.σ. χοντρό αλάτι
– 1 κ.σ. μέλι
– 2 κ.σ. μουστάρδα
– 1 κ.γ. αλάτι
– 1 κ.γ. πιπέρι
– 350 ml. μπύρα μαύρη
– χυμός από 1 πορτοκάλι
– 1 κ. σ. ελαιόλαδο
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 2 φύλλα δάφνης
– 1 κ.σ. δεντρολίβανο
Εκτέλεση
– Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα κότσια σε λεκάνη με νερό και το χοντρό αλάτι. Με τον τρόπο αυτό «ψήνεται» το σκληρό τους δέρμα και έτσι μετά, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γίνεται τραγανό και ρόδινο.
– Την επομένη προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C, ξεπλένουμε τα κότσια και τα σκουπίζουμε καλά.
– Χτυπάμε στο μπλέντερ το μέλι, τη μουστάρδα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
– Βάζουμε στη γάστρα τα κότσια και αλείφουμε με το μείγμα.
– Προσθέτουμε την μπύρα, τα δαφνόφυλλα και το δεντρολίβανο.
– Ψήνουμε με κλειστό καπάκι γάστρας στους 170° C για 3 ώρες περίπου.
– Στο μέσον του ψησίματος ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε υγρά (λίγη μπύρα).
– Μετά τις 3 ώρες ελέγχουμε ότι έχει πλήρως μαγειρευτεί το εσωτερικό, εφόσον έχει, αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί για 15-20 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η πέτσα.
– Βάζουμε τα κότσια πάνω σε επιφάνεια κοπής για τουλάχιστον 10’ πριν σερβιριστεί στο τραπέζι.
– Θα σερβίρετε το κότσι στο τραπέζι, ολόκληρο πάνω στο ξύλο κοπής και θα το κόψετε επιτόπου.
Tips
– Είναι κλασικό φαγητό γάστρας. Το αποτέλεσμα στο ταψί δεν θα είναι το ίδιο, γιατί μπορεί να στεγνώσει.
– Συνοδεύεται με μαύρη μπύρα