Στο τέλος του 2019 στην πόλη Wuhan της Κίνας πρωτοεμφανίστηκαν κρούσματα πνευμονίας και στις 9 Ιανουαρίου του 2020 πιστοποιήθηκε ότι αιτία τους ήταν ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού.
του Γεωργίου Μπεκιάρη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε το νέο ιό SARS-COV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) και έδωσε στην νόσο το όνομα Covid-19 (Coronavirus Diseace-19).
Ο νέος αυτός ιός διακρίνεται για την εύκολη και ιδιαίτερα μεγάλη μεταδοτικότητά του και την αυξημένη διάρκεια επιβίωσης του αφ’ ενός και αφ’ ετέρου για την τοξικότητά του.
Μεταδίδεται με τον αέρα (σταγονίδια βήχα και φτερνίσματος) ή από μολυσμένες επιφάνειες απ’ όπου μεταφέρεται με τα χέρια μας στο στόμα ή τα μάτια.
Όσοι νοσούν μπορεί να μην έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα (ασυμπτωματικοί) ή να εξελίσσονται ακόμη και σε βαρέως πάσχοντες, οι οποίοι να έχουν ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Κινδυνεύουν περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από πνευμονοπάθειες, νεφροπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, ασθενείς με λευχαιμία, ηπατοπάθεια και οι λαμβάνοντες ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή υποβάλλονται σε ακτινοβολίες.
Όσο ο αριθμός των ατόμων που νόσησαν αυξάνεται, τόσο παράλληλα εμπλουτίζεται η γνώση μας για τα προβλήματα και για τις προσωρινές και τις μόνιμες βλάβες που προκαλεί η νόσος.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι καρδιοπαθείς ταλαιπωρούνται περισσότερο και κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό.
Δημιουργεί όμως η νόσος καρδιοπάθειες σε ασθενείς που πριν την νόσηση ήταν υγιείς;
Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις και στατιστικές, πιστοποιούν ότι πράγματι ο κορωνοϊός είναι υπεύθυνος και για βλάβες της καρδιάς σε υγιείς και σε νέους ακόμα ανθρώπους.
Μπορεί να προκαλέσει οξεία μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, επικίνδυνες αρρυθμίες, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και φυσικά επιδείνωση προϋπάρχουσας καρδιοπάθειας, όπως καρδιακής ανεπάρκειας και στεφανιαίας νόσου.
Δεν φαίνεται να κινδυνεύουν ιδιαίτερα οι υπερτασικοί και μάλιστα εάν έχουν ρυθμισμένα τα επίπεδα της πίεσης τους.
Τα καλά νέα είναι ότι το 50% των περιστατικών μυοκαρδίτιδας θεραπεύονται μόνα τους χωρίς επιπλοκές και ότι ειδικά φάρμακα όπως κορτικοειδή συμβάλλουν στην αποθεραπεία.
Από τον κορωνοϊό βεβαίως, εκτός από την καρδιά και κυρίως τους πνεύμονες, προσβάλλονται σχεδόν όλα τα όργανα.
Εμφανίζουν οι πάσχοντες θρομβώσεις αγγείων, μυοσκελετικές διαταραχές, νοητική δυσλειτουργία, νευρολογικές επιπλοκές, όπως και νεφρολογικές βλάβες.
Οι Επιστήμονες μελετούν συντονισμένα την πανδημία και συγκεντρώνουν ουσιαστικά στοιχεία.
Η χρησιμοποίηση του εμβολίου και κάποιας ειδικής αποτελεσματικής φαρμακευτικής θεραπείας, θα μας απαλλάξει από το πρόβλημα.
Εμείς οφείλουμε να επαγρυπνούμε, να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους στον ιό.
Φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις, πλένουμε και απολυμαίνουμε τα χέρια μας και τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών.
* Ο Γεώργιος Μπεκιάρης είναι Καρδιολόγος, Αντιδημάρχου Υγείας Περιστερίου και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ».
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», στα πλαίσια της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας σε κοινωνικά θέματα, εγκαινιάζει μια νέα ενότητα, σύμφωνα με την οποία θα φιλοξενεί άρθρα/κείμενα/συνεντεύξεις ανθρώπων καταξιωμένων στο χώρο τους!