Εν αναμονή των αναθεωρημένων στοιχείων για τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού βρισκόμαστε τις τελευταίες ώρες.
Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 46, μετά και τη θετική διάγνωση ενός 48χρονου άνδρα από την Εύβοια.
Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές δεν αποκλείουν μια περαιτέρω αύξηση των ασθενών εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ο 48χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς και φέρεται να συμμετείχε στην προσκυνηματική ομάδα, η οποία στα τέλη Φεβρουαρίου ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και το Ισραήλ.
Στην ίδια εκδρομή συμμετείχε και ο 66χρονος από την Ηλεία, ο οποίος αποτελούσε και το ένατο – κατά σειρά – κρούσμα στην Ελλάδα. Ο 66χρονος, μάλιστα, θεωρείται και το πιο σοβαρό κρούσμα, καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη.
Όσον αφορά τον 48χρονο, είναι ο πρώτος ασθενής, ο οποίος προέρχεται από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.
Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση
Στο μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνεχίζει την ιχνηλάτηση των επαφών όσων έλαβαν χώρα στη συγκεκριμένη εκδρομή, απ’ όπου προέρχονται και τα περισσότερα κρούσματα.
Μόνο χθες, για παράδειγμα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 14 κρούσματα του θανατηφόρου ιού, τα οποία άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την επίμαχη προσκυνηματική ομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος των κρουσμάτων, καθώς ο ιός «μπορεί να μεταδοθεί εύκολα, κάτω από τη μύτη μας, από ανθρώπους με ήπια συμπτώματα».
Άλλωστε, η κατάσταση της υγείας των περισσότερων κρουσμάτων είναι καλή, καθώς μόνο ο 66χρονος από την Ηλεία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Το πρωί του Σαββάτου, παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στόχος ήταν η εξέταση όλων των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το ζήτημα, τα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και οι επιπτώσεις στην οικονομία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Ανακοινώσαμε μια πρώτη δέσμη μέτρων περί αναστολής καταβολής ΦΠΑ των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού» υπενθύμισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Ποιους κλάδους όμως, αφορούν αυτά τα μέτρα;
«Υπάρχουν κλάδοι, όπως τα catering, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα που έχουν μεγάλη πτώση (σ.σ. στον τζίρο)» έσπευσε να απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να κρατήσουν τους εργαζομένους τους».
Εξήγησε δε, ότι «όσοι αποδεικνύουν την κάθετη πτώση του τζίρου τους που οφείλεται στον κορονοϊό, θα έχουν από το κράτος όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να περάσουν τον κάβο».
«Δεν θα τους αφήσουμε να καταστραφούν. Αυτό είναι μήνυμα για εκείνους που είναι νόμιμοι, έκοβαν αποδείξεις και μπορούν να αποδείξουν τη μείωση του τζίρου» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.
Τα παραπάνω μέτρα, όπως επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης, θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ακριβής κατάλογος των παρεμβάσεων θα ανακοινωθεί είτε την Κυριακή, είτε τη Δευτέρα.